Nieuwsbrief

Wilt u ook onze nieuwsbrief per e-mail ontvangen? Stuur e-mail naar lacasaholandesaterra@gmail.com             Afmelden kan op dezelfde wijze.

2022

Nieuwsbrief: 1 sept. ‘2022: “Hidden Treasures” in M.A.C. House Leusden. Welkom op 25 sept. a.s. 14.30 – 17.00, ter gelegenheid van de opening van twee nieuwe tentoonstellingen.

In de loop der jaren heeft het Museum een aantal series kunstwerken gekregen, geschonken door diverse kunstenaars die bij ons een solo tentoonstelling hebben gehad. Eindelijk zijn een aantal van deze series, in een bijzondere samenhang te zien, onder de tentoonstellingstitel “Hidden Treasures”. Deelnemende kunstenaars aan deze tentoonstelling zijn o.a. Juan Carlos Delgado (Peru), Ronald Guillén Campos (Cuba), Martin Lersch (Duitsland), Margareth Degeling (NL), Alfonso Caputo (Italië), Manuel Azaro Artist (NL), Laura Ibarra Castanedo (Mexico) en werk van Gastkunstenaar Werner Klompen (NL). Tevens zal de 25ste editie te zien zijn van “International Project DIN A4”, met werk van nationale en internationale kunstenaars, uit de grootste kunstcollectie van het M.A.C. House.

Tentoonstellingsduur: 25 sept.’22 t/m 31 jan. ’23

.-.-.-.

Nieuwsbrief 29 maart 2022: Na de prachtige tentoonstelling van Andres Cimas Ramos uit Spanje, begin dit jaar, vieren we 24 april a.s. de Opening van twee nieuwe Tentoonstellingen:

“Levensverhalen’ Welkom op de Opening 24 april ’22 van 14.30 – 17.00 – Solo Tentoonstelling van Alfonso Caputo (1961) Italië. De kunstenaar zal tijdelijk bij ons als ‘Artist in Residence’ verblijven en aanwezig zijn op de opening. 

‘Life Tales’, Alfonso Caputo

Over de Tentoonstelling ‘Levensverhalen’/ ‘Life Tales’ / ‘Historias de la Vida’;  de kunstenaar gebruikt Digital Art en Video om zijn Perceptie op het Universele Leven van de mens weer te geven, waarin “Emoties, Herinneringen en Dromen” centraal staan.  Met veel  Verbeeldingskracht komt de  Droomwereld van Alfonso Caputo stap voor stap tot leven. Laat je verrassen door de Magische Universele Droombeelden uit het Collectieve Geheugen van de Mens. Tentoonstellingsduur: 24 april t/m 31 augustus ’22. Groeptentoonstelling: Tevens zal de 23e editie te zien zijn van het Internationale Kunstproject DIN A4, met werk van verschillende nationale en internationale kunstenaars uit de museumcollectie.

.-.-.-.

2021:

Nieuwsbrief 18 december 2021:

Museum gesloten t/m 15 jan.’22 i.v.m. regelgeving omtrent Covid. Welkom 30 jan. ’22 – 14.30 – 17.00

“De kunstenaar en zijn Muze” Opening 30 jan. a.s. 14.30 – 17.00 – Welkom! Solo Tentoonstelling van Andres Cimas Ramos, Spanje. Ook te zien: Groep Tentoonstelling de 22e editie van het Internationale Kunst Project DIN A4 – M.A.C. House met werk uit de museumcollectie. Tentoonstellingsduur: 30 jan. t/m 13 mrt. ’22. De kunstenaar Andres Cimas Ramos zal aanwezig zijn op de opening! Uiteraard voldoet het M.A.C. House aan de regelgeving omtrent covid.  Nog te zien t/m 6 jan.’22: Solo Tentoonstelling van Heleen van Tilburg.

.-.-.-.

2021

Nieuwsbrief M.A.C. House Leusden – 26 oktober 2021

Nu te zien in het M.A.C. House Leusden t/m 6 jan.’22: Solo Tentoonstelling Fotografie “Just another Brick in the Wall” van Heleen van Tilburg uit Amersfoort. De titel van de tentoonstelling verwijst zowel naar de geschiedenis als naar het heden. Wat waren de functies van de Stadsmuren van Belforte del Chienti – Italië en van Amersfoort? Welke betekenissen en gevoelens roepen beide Stadsmuren op in deze tijd? Zijn er verschillen en overeenkomsten in beleving? Zowel in Amersfoort als in Italië is de kunstenaar en prijswinnaar van de jaarlijkse fotografie- en ditital art wedstrijd van ‘Ventipertrenta’ tijdens haar Artist in Residence periode in Palazzo Bonfranceshi, Italië op zoek gegaan naar antwoorden. Ook te zien: Prolongatie van de 20e editie van het Internationale Kunstproject DIN A4 met werk uit de museumcollectie van het M.A.C. House Leusden. Tentoonstellingsduur: 19 sept.’21 t/m 2 jan.’22.

werk van Heleen van Tilburg – M.A.C. House Leusden

.-.-.-.

Nieuwsbrief M.A.C. House Leusden – 17 mei 2021

Welkom in het Museum M.A.C. House Leusden. Nu te zien t/m 6 sept. ’21: Solo Tentoonstelling van Helma Veugen, (1957, Limburg) met Grafiek en Schilderingen. De Kunstenaar werkt direct naar de natuur in de Groote Peel. Werk van deze kunstenaar maakt tevens deel uit van de grootste kunstcollectie van het M.A.C. House Leusden. Ook te zien de 20e editie van het Int. Kunst Project DIN A4 met werk uit de kunstcollectie. Tentoonstellingsduur: 25 april t/m 5 sept.’21.

werk van Helma Veugen – M.A.C. House Leusden

.-.-.-.

Nieuwsbrief Museum M.A.C. House Leusden – 17 februari ’21

Nu te zien: Solo Tentoonstelling van Angela Gonzalez (1953 Mexico)  “Conexiones” / “Connecties”. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Museum M.I.D.A.C. – Italië, waar het werk vorig jaar te zien is geweest. De kleurrijke schilderingen met borduursels zijn gemaakt tijdens haar Artist in Residence Periode in Palazzo Bonfrancechi (Italië) en zijn eerder tentoongesteld in het M.I.D.A.C. Zoals de titel al aangeeft gaat het werk over contacten en connecties met kunstenaars en kunstinitiatieven, die de kunstenaar heeft opgedaan tijdens het reizen naar verschillende landen om haar werk tentoon te stellen. In 2005 heeft de kunstenaar deelgenomen aan de IX Biënnale van Guadaloupe en dit jaar is haar werk geselecteerd voor deelname aan de ‘Triennale van Tijuana’, Mexico. Ook te zien de 19e editie van het internationale kunstproject DIN A4, met werk uit de museumcollectie.

Werk van Angela Gonzalez – M.A.C. House Leusden

.-.-.-.

2020

Nieuwsbrief M.A.C. House Leusden – 7 december 2020

Gezien de pandemie, zijn we blij dat de de verbouwing van het kleinschalige Museum M.A.C. House Leusden, begin dit jaar goed is verlopen. De museumagenda voor dit jaar hebben we aan moeten passen, aangezien het niet mogelijk was in 2020 kunstenaars uit overzeese gebieden over te laten komen. Vanaf 1 juni ’20 t/m 24 jan.’21 is  ‘De Nieuwe Wereld’ te zien, een duo tentoonstelling van Margareth Degeling en Manuel Azaro uit Leusden. Ook te zien: de 17e en 18e editie van het Int. Kunst Project DIN A4 – M.A.C. House. Voor meer info over deze tentoonstellingen en de tentoonstellingen die in 2021 te zien zullen zijn;  zie kopje ‘AGENDA’.

.-.-.-.

Nieuwsbrief M.A.C. House Leusden – 10 januari 2020

Begin 2020 zal een kleine verbouwing plaatsvinden in het Museum M.A.C. House Leusden.  Ook is het tijd voor een nieuwe lay-out van het Museum. U bent weer welkom in het M.A.C. House Leusden vanaf 17 mei ’20.  Te zien zal zijn ‘De Nieuwe Wereld’, een duo en twee groep tentoonstellingen, zie kopje AGENDA. 

.-.-.-.

2019

Nieuwsbrief M.A.C. House Leusden – 20 augustus 2019 

Zondag 15 Zondag sept.’19 – Opening twee Tentoonstellingen en onthulling grote Muurschildering van 6 x 2.40 m. Solo Tentoonstelling ‘I’m only making Comics’ van Juan Carlos Delgado en Groep Tentoonstelling – 15e editie Int. Art Project DIN A4 met nieuwe werken van regionale kunstenaars!

Welkom Zondag 15 sept. a.s. 14.30 – 17.00 – Opening van twee Tentoonstellingen – Solo en Groep – alsmede grote Muurschildering van beeldend kunstenaar Juan Carlos Delgado (1979 Lima – Peru).
Muurschildering en Solo Tentoonstelling: ‘I’m only doing Comics’ van Juan Carlos Delgado – Peru. Speciaal voor deze gelegenheid zal de kunstenaar overkomen naar Leusden en op Museum locatie werken aan een muurschildering van 6m bij 2.40 m! Onlangs is deze wand, speciaal voor dit doel, gestuukt door Bouwbedrijf Bloemendal, in het kader van een gesloten match tijdens Matchbeurs Leusden 2018, tussen het Museum en Bloemendal. Nogmaals onze dank hiervoor! Tentoonstellingsinfo: Met de solo tentoonstelling ‘I’m only doing Comics’, tracht de Peruaanse kunstenaar Juan Carlos, grip te krijgen op de werkelijkheid en het leven in de grote stad. De kunstenaar gebruikt in zijn werk Tekeningen en Stripverhalen. Deze vorm van expressie in de Hedendaagse Beeldende Kunst is een directe manier van communicatie en staat haaks op de audio visuele wijze, waarop men tegenwoordig de wereld waarneemt. Deze kunstvorm is uitermate geschikt om de complexiteit en de vraagstukken van het huidige leven weer te geven. Thema’s in zijn werk zijn o.a.: de 24 uur Economie, de Rat Race, Individualiteit versus Conformisme, het zoeken naar Spiritualiteit versus een ‘Sterke Leider’, Rijkdom versus Armoede. Tevens worden we door het werk van Juan Carlos geconfronteerd met dat wat vaak ontbreekt in ons drukke bestaan, eenzaamheid een gebrek aan persoonlijke aandacht, liefde en mededogen voor de mede mens. Ook te zien Groep Tentoonstelling: de 15e editie van Int. Kunst Project DIN A4 met nieuw werk in de museum collectie van regionale kunstenaars! Tentoonstellingsduur: 15 sept. t/m 12 okt.’19.

Het museum zal gesloten zijn van 13 okt. ’19 t/m mei 2020 i.v.m. verbouwing 

.-.-.-.-

Nieuwsbrief M.A.C. House Leusden – 25 februari 2019

Zaterdag 30 maart ’19 – Gezellige Culturele middag – Thema ‘Hoop’
Cross-over van
Muziek – Beeldende Kunst – Poëzie ! 

Welkom Zaterdag 30 mrt a.s. van 14.30 – 17.00 in het Museum M.A.C. House Leusden op Dalmatië 5,  i.v.m. gezellige Culturele middag voor Leusdenaren, Liefhebbers van Muziek, Kunst en Poëzie, Museumbezoekers en overige belangstellenden. Ook Mantelzorgers zijn van harte welkom! Deze middag wordt mede mogelijk gemaakt met bijdrage uit het Fonds voor Samenlevingsinitiatieven van de Gemeente Leusden, waarvoor onze dank!
Het programma is inmiddels bekend!

Programma: zaterdag 30 maart a.s.:

14.30: Welkom in het Museum M.A.C. House Leusden, ontvangst met een hapje en drankje 15.00: De opening van de Solo Tentoonstelling ‘Hoop’ van Ingrid Rosas, Mexico, zal gehouden worden door Wim Oeben, Voorzitter van Theater De Tuin!
15.15: Optreden Poëzievoordracht Johan Visschers, A’dam en Ingrid Rosas, Mexico – thema ‘Hoop’
15.30: Optreden van Koorzangeres Yvonne uit Hoorn
15.45: Optreden van de fantastische band ’Mankes’ uit Amsterdam, die Rauwe en Poëtische Rock ten gehore zal brengen. Onlangs heeft Mankes, onder grote belangstelling, opgetreden tijdens het Open Podium in Theater de Tuin!
17.00: Afsluiting van de middag

foto’s: Links band ‘Mankes’ met Selma Peelen en Johan Visschers  uit Amsterdam, Solo Tentoonstelling ‘Hoop’ van Ingrid Rosas, Mexico en Koorzangeres Yvonne uit Hoorn.

Entree Culturele Middag is Gratis!

De Museum Catalogus is voor liefhebbers verkrijgbaar voor Euro 10,-

De Tentoonstellingen m.b.t. Veranderend Landschap en Rivieren Landschap zijn nog te zien t/m 24 mrt. a.s.

Indien u ook de museum nieuwsbrief via de mail wilt ontvangen, kunt u zich aanmelden door een mailtje te sturen naar E.mail: lacasaholandesaterra@gmail.com. Afmelden kan op dezelfde wijze.

.-.-.-.

Nieuwsbrief M.A.C. House Leusden – 30 januari 2019

Nu te zien in het M.A.C. House – Gluren bij de Buren – Volgende opening zaterdag 30 mrt a.s. – Folders en Flyers 2019 – Museum Catalogus

Nu te zien t/m 24 mrt a.s. in het M.A.C. House Leusden: Solo Tentoonstelling ‘Maas Mijmeringen’ van Ruth van de Pol (1954 Ned.). Thema ‘Veranderend Rivieren Landschap’, alsmede Groep Tentoonstelling; 14 editie Int. Kunst Project DIN A4 – M.A.C. House, thema ‘Veranderend Landschap’. Beide tentoonstellingen maken deel uit van het Educatieproject ‘Nederland – Waterland’ en zijn mede mogelijk gemaakt door subsidie uit het Fonds voor Duurzame Initiatieven van de Gemeente Leusden, waarvoor onze dank. Op 20 jan.’19 heeft, onder grote belangstelling,  de opening plaats gevonden met een heldere bijdrage van Projectleider, Petra van den Brand, van Projectgroep ‘De Meanderende Maas’ van Waterschap Aa en Maas. D.m.v. een Power Point Presentatie en animatie film gaf Petra uitleg over de achtergronden m.b.t. de Verruiming van de Maas. De educatie projecten van het Museum zijn bedoeld voor Jong en Oud, echter speciaal voor scholen is informatie beschikbaar in het Museum en te vinden op de museumsite onder kopje ‘Educatie’.

 

Gluren bij de Buren: Daar het Museumbestuur altijd op zoek blijft naar samenwerking met andere organisaties en activiteiten dieplaatsvinden in Leusden en aangezien wij het een meerwaarde vinden dat er, behalve beeldende kunst, ook andere kunstvormen te zien zijn in het Museum, doet het M.A.C. House ook dit jaar weer mee met het festival ‘Gluren bij de Buren’ in Leusden. Op 10 februari a.s. zal de gelegenheidsband van de bekende Leusdense zangeres Barbara Lens onder de naam ‘Bejazzed’ bij ons optreden. Muziek- Kunst liefhebbers en overige belangstellenden van harte welkom ’s middags 10 feb. in het M.A.C. House Leusden en laat je betoveren door ‘Bejazzed’.

Onrecht versus Hoop: Cross Over Hedendaagse Beeldende Kunst – Muziek – Poëzie; Zaterdag 30 maart ’19, zal de opening plaatsvinden van de Solo Tentoonstelling van Ingrid Rosas (1967, Léon – Mexico). Behalve beeldend kunstenaar is Ingrid ook dichter. Zij heeft inmiddels drie dichtbundels gepubliceerd. Bij haar gaat beeldende kunst hand in hand met poëzie. Speciaal voor deze gelegenheid zal de kunstenaar naar Nederland komen om aanwezig te zijn bij de inrichting en de opening van haar Tentoonstelling. Thema’s ‘Onrecht versus Hoop’. Met haar werk brengt zij een hommage aan al haar landgenoten, die vermoord zijn door de drug cartels in Mexico. Ook zal zij een aantal werken laten zien met het thema ‘Catharsis’. De opening van ‘Hope’, zal plaatsvinden op zaterdag 30 mrt. a.s., aangezien de kunstenaar zondag na de opening, direct door zal reizen naar Servië voor een andere tentoonstelling van haar werk. Het belooft een prachtige opening te worden met een cross over tussen Hedendaagse Beeldende Kunst, Poëzie van de kunstenaar en Muzikale bijdragen van Koor zangeres Yvonne Degeling uit Hoorn en de bijzondere band ‘Mankus’ uit Amsterdam, die onlangs onder grote belangstelling heeft opgetreden in Theater de Tuin, samen met de dichteres Sholeh Rezazadeh uit Iran. Het enerzijds rauwe en anderzijds poëtische optreden van Selma Peelen en Johan Visschers van de band Mankus is werkelijk formidabel! Wij zijn er trots op dat zij een muzikale bijdrage willen leveren aan deze bijzonder middag. Kunst- muziek – poëzie liefhebbers, en overige belangstellenden van harte welkom za 30 mrt. a.s. 14.30 – 17.00 in het M.A.C. House Leusden. ‘Catharsis in Rood’ , werk van Ingrid Rosas. Dit werk maakt deel uit van de kunstcollectie van Museum M.I.D.A.C., Belforte del Chienti, Italië

Folders / Flyers en Museum Catalogus: Alle folders en flyers m.b.t. Museum Agenda 2019 zijn inmiddels gedrukt en gratis af te halen in het Museum en bij VVV Leusden. De Museum Catalogus met impressies van de hoogte punten van het Tentoonstellingsbeleid M.A.C. House Leusden 2013 – 2018 is verkrijgbaar in het Museum voor een kleine bijdrage van euro 10,- om de kosten voor onze non-profit Culturele Stichting beheersbaar te houden.

 

2018:

Nieuwsbrief M.A.C. House Leusden – 11 december 2018

Toekenning Kunstprijs Gouden K – Viering Zesjarig Bestaan van Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte, Leusden met Twee Tentoonstellingen en Presentatie Museum Catalogus 2013 – 2018

2018: Toekenning Kunstprijs ‘Gouden K’ ; Op voordracht van de Wethouder van Cultuur, Erik van Beurden van de Gemeente Leusden, heeft Margareth Degeling – Oprichter en Art director van Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte en Museum M.A.C. House Leusden op 10 nov. 2018, tijdens de Nationale Kunstdagen in Beursfabriek te Nieuwegein, de Kunstprijs ‘Gouden K’ in ontvangst mogen nemen. Deze Kunstprijs is in het leven geroepen door Stichting Kunstweek en is toegekend vanwege haar uitzonderlijke prestaties m.b.t. het onder de aandacht brengen van Hedendaagse Beeldende Kunst, alsmede (inter) nationale Kunstenaars, ten behoeve van de Culturele Stichting La Casa Holandesa en Museum M.A.C. House Leusden. Het was een grote verrassing en een eer om deze prijs in ontvangst te mogen nemen. Een blijk van waardering van B&W van de Gemeente Leusden en van Stichting Kunstweek. Een grote opsteker voor het Tentoonstellingsbeleid van de Culturele Stichting en Museum M.A.C. House Leusden!

Uitreiking Kunstprijs Gouden K 

met Wethouder van Cultuur, Erik van Beurden en Margareth Degeling, Oprichter en Art-director van Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte en Museum M.A.C. House Leusden. Locatie: Beursfabriek Nieuwegein, tijdens de Nationale Kunstdagen, 10 nov.’18

Viering Zes Jarig Bestaan: 7 okt. en 23 sept. j.l. heeft Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte, onder grote belangstelling, haar Zesjarig Bestaan gevierd met de Presentatie van de Museum Catalogus met Burgemeester Bouwmeester van de Gemeente Leusden en met de opening van twee prachtige tentoonstellingen. Beide museumfeesten werden mede mogelijk gemaakt met subsidie uit het Fonds voor Samenlevingsinitiatieven, waarvoor onze dank!

Presentatie Museum Catalogus:

7 okt. j.l. stond de Presentatie van de Museum Catalogus centraal. Deze catalogus bevat impressies van de hoogtepunten van het Tentoonstellingsbeleid, evenals de Artistic Residencies èn de Educatie Projecten van ‘Zes Jaar Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte en Museum M.A.C. House Leusden’.

                                                   

De eerste exemplaren van de catalogus werden tijdens de ceremonie uitgereikt aan Burgemeester Bouwmeester en de aanwezige kunstenaars Ernst Kraft – Spanje, Martin Lersch – Duitsland, Bas Verburg namens de kunstenaars van het Jans Pakhuys, Amersfoort en Mathieu Klomp – Leusden.

 

Impressies Museum Catalogus 2013 – 2018:  

Impressies van de Museum Catalogus 20 x 30 cm 

De Museum Catalogus is mede tot stand gekomen met een financiële bijdrage van het Prins Bernard Cultuur Fonds. Om de kosten voor onze non-profit Stichting  enigszins binnen de perken te houden, is deze Catalogus voor belangstellenden verkrijgbaar voor een bijdrage van slechts euro 10,- 

Opening Tentoonstelling van Los Trillizos Torres Pacheco  (1996 Tijuana – Mexico). Op 23 sept. j.l. stond de opening centraal van de tentoonstelling ‘Cause and Effect of Human Emotions and Relations’ van Leonel, Luís en Lorenzo Torres Pacheco (1996 Tijuana – Mexico). De jonge kunstenaars drieling heeft deelgenomen aan ons Programma ‘Artistic Residencies in The Netherlands’ en verbleef derhalve in La Casa Holandesa van 27 aug. t/m 2 okt. 2018. Op Museum locatie hebben zij gewerkt aan de tentoonstelling ‘Oorzaak en Gevolg van Menselijke Emoties en Relaties’, waarbij hun gastgezin; Margareth, Robert en Manuel Azaro van het M.A.C. House, model heeft gestaan.

Publicatie Leusderkrant – dank aan journalist Mariska Stehouwer

Tijdens hun verblijf in Nederland heeft de drieling tevens workshops georganiseerd bij het Jans Pakhuys, Amersfoort en  Multi Media Station Hilversum. Het was een groot genoegen voor ons om met deze kunstenaars samen te leven en te werken! De tentoonstelling ‘Oorzaak en Gevolg van Menselijke Emoties en Relaties’ van de Mexicaanse kunstenaars, is te zien in het M.A.C. House Leusden van 23 sept.’18 tot 13 jan.’19. 

Luís, Lorenzo en Leonel Torres Pacheco, Mexico als ‘Artists in Residence’ in Museum M.A.C. House Leusden.

23 sept. j.l. – Eerste Viering Zesjarig Bestaan Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte, Leusden met Tentoonstelling van de drieling Torres Pacheco uit Tijuana – Mexico. Locatie M.A.C. House Leusden

Solo Tentoonstelling ‘Hekwerk’, Ernst Kraft – Spanje. Tijdens de tweede viering 7 okt. j.l. van het Zesjarig Bestaan van de Culturele Stichting met Burgemeester Bouwmeester, vond behalve de Presentatie van de Museum Catalogus, tevens de Opening plaats van de Solo Tentoonstelling ‘Hekwerk’ van Ernst Kraft – Spanje met optreden van Tango Trio Encanta en Poëzie voordrachten van Gerhard Te Winkel uit Leusden en Amy de La Haye uit Den Haag. Het was wederom een prachtig feest met grote belangstelling!


 

Publicatie Leusder Krant Solo Tentoonstelling ‘Hekwerk’ in M.A.C. House Leusden

                                                                                                                        Ernst Kraft in het Museum M.A.C. House Leusden,  okt. 2018

Tentoonstellingsduur: Beide Tentoonstellingen ‘Hekwerk’ van Ernst Kraft, Spanje en ‘Cause and Effect of Human Emotions and Relations’ van de Mexicaanse drieling zijn te zien in het M.A.C. House t/m 13 januari 2019.

.-.-.-.

Nieuwsbrief 3 juli 2018

2018 – Zesjarig bestaan Culturele Stichting La Casa Holandesa- Terra dell’Arte, Leusden – Twee Museumfeesten – Artists in Residence – Presentatie Museum Catalogus

In september en oktober 2018 viert Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte Leusden, haar Zesjarig bestaan! Deze mijlpaal zal uitgebreid gevierd worden met twee museumfeesten op 23 sept. en 7 okt. a.s. met fantastische tentoonstellingen èn een Catalogus Presentatie met een impressie van de hoogtepunten van het ‘Tentoonstellingsbeleid  Zes jaar Culturele Stichting La Casa Holandesa en Museum M.A.C. House Leusden’. Ook zijn in deze Museum Catalogus impressies van de Artistic Residencies van onze internationale kunstenaars opgenomen. Deze catalogus wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het Anjerfonds van het Prins Bernard Cultuurfonds, waarvoor onze dank.

Artists in Residence: Van eind aug. t/m eind sept. zullen de jonge en zeer getalenteerde kunstenaars, ‘Trillizos Torres Pacheco’, de kunstenaarsnaam van de drieling, Leonel, Luís en Lorenzo Torres Pacheco  (1996, Mexico) een maand bij ons te gast zijn als ‘Artists in Residence’. Op museumlocatie zullen zij gaan werken aan hun tentoonstelling, werk op doek met olieverf, thema – Oorzaak en Gevolg van Menselijke Emoties en Relaties. Deze jonge kunstenaars hebben deelgenomen aan diverse groep en solo tentoonstellingen in Mexico, Californië en Italië.  Ook hebben zij vorig jaar hun eerste internationale prijs mogen ontvangen voor hun werk.

Foto: ‘Toma de desiciones’ / ‘Taking decisions’ Werk in olieverf van los ‘Trillizos Torres Pacheco’

Welkom 1e Museumfeest – 23 sept. a.s. 14.30 – 17.00 ter gelegenheid van ons Zesjarig bestaan. Opening van de Tentoonstelling ‘Cause and Effect of Human Emotions and Relations’ van ‘Trillizos Torres Pachecho’ uit Mexico. Het belooft een interessante en gezellige culturele middag te worden met Beeldende Kunst, Muziek en Poëzie. Uiteraard zullen de kunstenaars Leonel, Luís en Lorenzo erbij zijn. Verschillende artiesten hebben hun medewerking al toegezegd aan deze bijzondere middag.

Welkom  2e Museumfeest – 7 okt .a.s.  14.30 – 17.00 ter gelegenheid van het Zesjarig bestaan van onze Culturele Stichting. Presentatie van de Museum Catalogus èn de Opening van de Tentoonstelling ‘Hekwerk’ met recent werk van internationaal beeldend kunstenaar,  Ernst Kraft uit Spanje.  Ernst Kraft zal bij de opening van zijn tentoonstelling in het M.A.C. House aanwezig zijn. Ook deze middag zal een divers cultureel gebeuren worden, waarbij Beeldende Kunst, Poëzie en Muziek centraal komen te staan. Diverse artiesten hebben ook voor dit feest reeds hun medewerking toegezegd. De officiële ceremonie zal plaatsvinden rond 15.00 uur door onze kersverse Burgemeester Bouwmeester die na de openingsspeech, als eerste, samen met Ernst Kraft en andere aanwezige kunstenaars die in de catalogus genoemd worden,  een exemplaar van de Museum Catalogus uitgereikt krijgen. 

Foto: Ernst Kraft

Kunstenaars info – Ernst Kraft (Spanje/Ned.) Na een reis van 5 jaar door diverse landen in Noord, Midden en Zuid Amerika en na 12 jaar gewoond en gewerkt te hebben in Amsterdam, besloot Ernst Kraft (geb. 1952 te Bloemendaal) zich permanent te vestigen in Spanje. Sinds 1989 woont en werkt hij in Malaga. De kunstenaar werkt in verschillende disciplines; tekenen, schilderen, objecten, sculpturen en installaties. Zijn constructies en installaties zijn permanent te zien in verschillende landen, o.a. in Léon – Mexico, Passao – Duitsland en Santa Rosa – Argentinië. Behalve beeldend kunstenaar is Ernst Kraft ook schrijver en heeft hij inmiddels twee boeken gepubliceerd. Tevens is hij één van de voormalige beheerders van het Internationale Kunstproject DIN A4 en onder zijn leiding is de bijbehorende kunstcollectie uitgebreid tot 1000 Hedendaagse Kunstwerken van 500 nationale en internationale kunstenaars, wereldwijd. Het DIN A4 project en de bijbehorende kunstcollectie wordt sinds een aantal jaren beheerd door onze Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte, Leusden en maakt deel uit van de grootste kunstcollectie van het Museum M.A.C. House Leusden.

Nu te zien in het M.A.C. House t/m 30 sept.’18: Solo Tentoonstelling en Educatieproject ‘Reconstruction’, thema – Oorzaak en Gevolg van Urbanisatie op micro- en macro niveau, gerealiseerd door Claudia Furlani, São Paulo – Brazilië (meer info ‘Reconstruction’, zie Nieuwsbrief 15 februari 2018).

.-.-.-.

Nieuwsbrief M.A.C. House Leusden – 15 februari 2018

Nu te zien t/m 8 april ’18: Twee tentoonstellingen, waarbij ‘Cultureel Erfgoed’ centraal staat. Duo-Tentoonstelling van Margareth Degeling en Manuel Azaro  ‘Cultural Heritage from another Perspective’ en Groep Tentoonstelling ‘Beladen Erfgoed’, met 22 werken uit de museum collectie. Door het organiseren van deze tentoonstellingen is het M.A.C. House Leusden,  Partner geworden van het ‘Europees Erfgoed Jaar’!

Verwacht van 15 april t/m 30 sept. ’18:  Solo Tentoonstelling ‘Reconstruction’ van beeldend kunstenaar en prijswinnaar Claudia Furlani, Brazilië. Thema: Urbanisatie.

Urbanisatie – oorzaak en gevolg op Micro en Macro niveau:

Reconstruction – Claudia Furlani, Brazilië

Macro: Wereldwijd trekken steeds meer mensen van het platteland naar de stad. De verstedelijking neemt toe terwijl het platteland steeds meer leegloopt. Wereldwijd blijven steden zich uitbreiden. Oorzaak en gevolg, een reconstructie. Armoede en klimatologische veranderingen spelen een grote rol, maar ook materialisme en consumentisme. Door toedoen van de mens verandert het klimaat. Door het stijgen van de temperatuur, worden steeds meer gebieden onbewoonbaar. Vruchtbare gebieden veranderen in woestijn. Het bestaan van plant, mens en dier wordt bedreigd door droogte, overstromingen en andere natuurrampen. De verstedelijking rukt op. Arme mensen trekken naar de stad in de hoop op een beter bestaan, terwijl rijke mensen zich steeds meer verplaatsen van de binnenstad naar buitensteden. Enerzijds streven zij meer ruimte, rust en privacy na, anderzijds is het wel de bedoeling dat de voorzieningen in de nabij gelegen steden gemakkelijk bereikbaar blijven. Het verschil tussen rijk en arm neemt toe. Er ontstaan meer dure buitenwijken en tegelijkertijd meer sloppenwijken. Dit alles leidt tot chaos.

Micro: Hoe gaan wij hier zelf mee om? Nederland is vrij dicht bevolkt. De vraag naar woningen blijft echter toenemen. Elke gemeente en regio zal zich met dit onderwerp uiteen moeten zetten en keuzes maken. Waar kiezen we voor? Alle Leusdenaren hebben mogen meedenken met dit onderwerp. Gaan we meer huizen bouwen ter ondersteuning van de regio Amersfoort of kiezen we voor het behoud van de natuur? Leusden heeft zijn keuze gemaakt. Er zullen de  komende jaren alleen woningen worden gebouwd om aan de behoefte van eigen inwoners tegemoet te komen, met het doel onze prachtige groene leefomgeving zoveel mogelijk in stand te houden. Fijn dat inwoners betrokken worden bij een dergelijke keuze.

Blijft de vraag: Voelen we ons alleen verantwoordelijk voor onze eigen leefomgeving of ook voor de leefbaarheid op marco niveau? Zijn er duurzame oplossingen te bedenken om de toenemende urbanisatie en de gevolgen daarvan in goede banen te leiden? Is het mogelijk de onleefbaarheid van grote gebieden tegen te gaan? Kunnen we hier zelf een bijdrage aan leveren op micro en/of macro niveau en hoe dan? Deze tentoonstelling is tevens bedoeld als educatieproject voor jong en oud. 

Het project ‘Reconstruction’ wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie uit het Fonds voor Duurzame Initiatieven van de Gemeente Leusden, waarvoor onze dank!

Tentoonstellingsduur:  ‘Reconstruction’: 15 april t/m 30 sept.’18.

.-.-.-.

Nieuwsbrief Museum M.A.C. House Leusden – 13 december 2017

                                            2018 is uitgeroepen tot Jaar van het Cultureel Erfgoed!  


                     
                      

In samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft de Europese Commissie 2018 uitgeroepen tot Jaar van het Europees Cultureel Erfgoed. Als Partner van het ‘Europees Erfgoed Jaar’ sluit het M.A.C. House Leusden hierbij aan met twee Tentoonstellingen, tevens bedoeld als Educatie Project voor Jong en oud, waarbij ‘Cultureel Erfgoed’ centraal komt te staan. Welkom 28 jan. ’18 van 14.30 – 17.00 in het M.A.C. House. De opening zal 15.00 verricht worden door Ton Weevers,  Adviseur Cultuurkoepel Leusden, met aansluitend Poëzie voordracht van Gerhard te Winkel en een korte video presentatie ‘Souvenir van een Vlucht’, n.a.v. het oprichten van het ‘Belgenmonument’ in Amersfoort.

Cultureel Erfgoed omvat alles dat cultuurhistorische waarde heeft en gezamenlijk de materiële en immateriële erfenis vormt van elke samenleving. Cultureel Erfgoed is derhalve een breed begrip, dat uiteenloopt van archeologische vondsten en kunstcollecties, naar gebruiken en gewoontes, archieven, verhalen en overleveringen. Verleden, heden en toekomst hangen nauw met elkaar samen. Het overdragen van Cultureel Erfgoed leidt tot meer historisch besef, begrip voor het heden en keuzes voor de toekomst. Overdracht en kennis van Cultureel Erfgoed verbindt mensen, gemeenschappen en culturen en bevordert sociale betrokkenheid en integratie.

– ‘Cultural Heritage from another Perspective’ – Duo Tentoonstelling van Manuel Azaro en Margareth Degeling uit Leusden. Beide kunstenaars worden, elk op hun eigen wijze, geïnspireerd door Cultureel Erfgoed. Thema’s: Geschiedenis en Mythologie. Te zien zijn Objecten en Schilderingen in nieuwe (acryl) en oude schilderstechnieken (ei-tempera).


Margareth Degeling ‘Ancient Landscape’, ei-tempera

Kunstenaars Cultural Heritage from another Perspective: Biënnales: Margareth Degeling (1960 Hoorn) heeft deelgenomen aan 5 internationale Biënnales voor Hedendaagse Kunst; 2005: Biënnale of Contemporary Art, Arad – Roemenië, Artists Biënnale of Hongkong, International Biënnale of Contemporary Art, Florence – Italië, 2007: International Biënnale of Contemporary Art , Adana – Turkije en 2008: Biënnale of Miniature Art, Czestochowa – Polen. Manuel Azaro (1995 Zeist) werkt als kunstenaar bij het Jans Pakhuys, Amersfoort en heeft in 2015 deelgenomen aan de internationale ‘Art Brut Biënnale’ in Hengelo. Gast exposant Anthony Verkroost (1936 Rijswijk) heeft als documentaire maker in Kongo, Rwanda, Tanzania en Kenia gewerkt. Als assistent cameraman heeft hij in 1962 meegewerkt aan de film ‘De Werkelijkheid van Karel Appel’.                                                Manuel Azaro ‘Ancient Landscape’ in acryl

-Beladen Erfgoed: Groep Tentoonstelling – 13e edit. Int. Kunst Project DIN A4 – M.A.C. House. Niet al het Cultureel Erfgoed is op rechtmatige wijze verkregen en doorgegeven. Denk aan kolonialisme, slavernij, oorlogen, kruistochten, het opleggen van religie, het vernietigen van en toe eigenen van kunstschatten. Nationale en internationale kunstenaars zullen deze thematiek belichten vanuit verschillende perspectieven. De Tentoonstelling ‘Beladen Erfgoed’ gaat over de immateriële culturele erfenissen uit het verleden en de trauma’s en gevolgen daarvan voor verschillende culturen, die doorwerken in het heden.  Thema’s: W.O. II – Spaanse Burgeroorlog – Junta in Argentinië – Plaza de Mayo – Slaverij – Kolonialisme – Dictatuur – misbruik van Macht en Religie.  De 22 getoonde werken behoren tot de Museum Collectie.

Deelnemende kunstenaars: Hernan Talavera (Spanje), Bettina Sor (Argentinië), Claudio Grandinetti (Italië), Eva Priller (Duitsland), Jack Wilms (Ned.), Javier Ramos Cucho (Peru), Martn Vega (Argentinië), Hedwig Luykx (België), Juan Carlos Mejía (Peru), Ruth van de Pol en Guido van Buuren (Ned.)  

Links: Werk van Juan Carlos Mejía (Peru), rechts: Claudio Grandinetti (Italië).

Cultureel Erfgoed – Educatie project:  De tentoonstellingen ‘Cultureel Erfgoed’ zijn tevens bedoeld als educatie project voor jong en oud. Cultureel Erfgoed omvat alles dat cultuurhistorische waarde heeft en gezamenlijk de materiële en immateriële erfenis vormt van elke samenleving. Cultureel Erfgoed is derhalve een breed begrip, dat uiteenloopt van archeologische vondsten en kunstcollecties, naar gebruiken en gewoontes, archieven, verhalen en overleveringen. Verleden, heden en toekomst hangen nauw met elkaar samen. Het overdragen van Cultureel Erfgoed leidt tot meer historisch besef, begrip voor het heden en keuzes voor de toekomst. Overdracht en kennis van Cultureel Erfgoed verbindt mensen, gemeenschappen en culturen en bevordert sociale betrokkenheid en integratie.

Initiatiefnemers Erfgoed Jaar: Het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed wordt in Nederland geïnitieerd vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Rijksdienst voor het Cultureel ErfgoedDutchCulture en organisaties aangesloten bij het Erfgoedplatform Plus van Kunsten ’92.  

De tentoonstellingen en andere activiteiten van Het Jaar van het Europees Cultureel Erfgoed zijn ook te zien op https://www.europeeserfgoedjaar.nl/?event=museum-m-a-c-house-leusden-erfgoed-centraal.

Museum M.A.C. House Leusden is partner het Europees Erfgoed Jaar! Onze dank aan het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, DutchCulture en Erfgoed Platform Plus van Kunsten ’92!


Tentoonstellingsduur Cultureel Erfgoed:  28 jan. t/m 8 april 2018.

.-.-.-.

Nieuwsbrief Museum M.A.C. House Leusden – 7 november 2017

8 okt. ’17 t/m 21 jan’18 : –  Educatie Project d.m.v. Fotografie Tentoonstelling – Duurzaamheid en Milieu:  


                                                                                                         Jorge Valente

‘What the heart Sees’  is behalve een prachtige Fotografie Tentoonstelling, tevens bedoeld als Educatie Project 2017-2018.  20 Internationale kunstenaars verbeelden, elk vanuit hun eigen perspectief, de ‘Relatie van de Mens met de Natuur’. De tentoonstelling is zeer veelzijdig. Aan de orde komt enerzijds de schoonheid van de  natuur en anderzijds de problemen en schade die zijn toegebracht aan milieu  en de gevolgen daarvan voor mens, plant en dier. Is er nog wat te redden en hoe dan? Overkoepelende thema’s zijn ‘Duurzaamheid en Milieu’. Tijdens museumbezoek ontstaan er allerlei discussies en ideeën tussen museumpubliek m.b.t. de volgende vragen: In hoeverre zijn wij zelf verantwoordelijk en hoe verder? Deze tentoonstelling zet museumpubliek aan tot nadenken na over hun eigen rol, aandeel en relatie met de natuur, alsmede duurzaam handelen. De tentoonstelling  is eerder te zien geweest in musea in Italië en Argentinië. Mis het niet! De tentoonstelling is te bezoeken t/m 21 januari 2017 in het M.A.C. House Leusden.


                                                                                                      Bruno Matos

Tentoonstellingsduur: 8 okt. ’17 t/m 21 jan. ’18.

Dit educatie project is mede mogelijk gemaakt door subsidie uit het fonds ‘Duurzame initiatieven’ van de Gemeente Leusden.

                     .-.-.-.                         

Nieuwsbrief Museum M.A.C. House Leusden – 11 september 2017 

Museumfeest 8 okt. 2017: Hartelijk welkom op 8 okt. 2017,  14.30 – 17.00  ter gelegenheid van de Opening van twee nieuwe Tentoonstellingen in het M.A.C. House Leusden!  Ceremoniële opening 15.00 – Afsluiting 17.00. Wat is er te zien tijdens de opening ?

‘What the heart sees’ –  Thema’s Duurzaamheid en Milieu. Fotografie tentoonstelling van 21 internationale kunstenaars. Op welke wijze beleven de kunstenaars uit de verschillende landen en werelddelen, de relatie tussen de mens en de natuur? Waar ligt hun focus? Wordt de schoonheid van de natuur benadrukt of de vernietiging van de natuur door menselijk ingrijpen? In hoeverre is de mens verantwoordelijk en is er nog wat te redden? Hierop proberen de kunstenaars een antwoord te geven.  De tentoonstelling is heel divers en geeft de verschillende beschouwingen, reflecties en interpretaties van de kunstenaars weer.


Tentoonstellingsduur: 8 oktober ’17 t/m 21 jan. 2018

.-.-.-.

Nieuwsbrief 12 juni 2017

Ruimere openingstijden òp afspraak / Museumfeest 25 juni a.s. ter gelegenheid van de opening van twee nieuwe Tentoonstellingen, waarbij het land MEXICO centraal zal komen te staan /  life optreden van zangeres Tsjimme de Haan die Mexicaanse volksliederen ten gehore zal brengen / Entree gratis!

Museumbezoek met ruimere openingstijden òp afspraak: Vanwege het feit dat is gebleken dat  museumbezoekers op verschillende tijdstippen en dagdelen willen komen om de tentoonstellingen te bezoeken, is het museum, vanaf nu, op afspraak,  op alle dagdelen van de week te bezoeken tussen 10.00 – 17.00 uur.   Wilt u het museum bezoeken?  Stuur dan e.mail naar: lacasaholandesaterra@gmail.com of bel naar 033 88 73 256 en vermeld datum en tijdstip, waarop u de tentoonstellingen wilt zien. U ontvangst van ons dan een bevestigingsmail. Wij zullen zoveel mogelijk rekening met de individuele wensen van alle bezoekers!

Museumfeest 25 juni a.s. Welkom vanaf 14.30 tot 17.00 uur. Mexico !  Programma:  Vanaf 14.30 Welkom in het Museum, 15.00 uur  Ceremoniële Opening met uitleg over de tentoonstellingen 15.30 Life optreden van de zangeres Tsjimme de Haan die Mexicaanse volksliederen ten gehore zal brengen. 17.00 uur Afsluiting van de middag. Entree: gratis.

Wat is er te zien tijdens de opening? Twee bijzondere tentoonstellingen, waarbij het land Mexico centraal komt te staan; Solo tentoonstelling ‘Colores de Poemas’ / ‘Colours of Poems’ van Laura Ibarra Castanedo, Mexico. Deze bijzondere Mexicaanse kunstenaar exposeert met kleurrijke werken en laat zich inspireren door muziek en gedichten. Ook te zien: Groep tentoonstelling 12e editie DIN A4 – M.A.C. House met werk op A4 formaat van Mexicaanse kunstenaars. 

 

Solo Tentoonstelling van Laura Ibarra Castanedo – Mexico: In het M.A.C. House exposeert Laura met een serie kleine werken ‘Colores de Poemas’, ‘Colours of Poems’, kleurrijke werken met bijzondere composities en een bijzondere ritmiek. In haar werk herken je de kunststromingen kubisme en dadaïsme. Zij wordt geïnspireerd door literatuur, muziek en gedichten van o.a. Frederico García Lorca en door verschillende kunstenaars, zoals Salvador Dalí. Haar composities en kleurgebruik doen denken aan vensters en ramen van glas in lood, waardoor je de unieke kleurrijke muzikale wereld van deze kunstenaar kan waarnemen. In de andere museumruimte zijn werken te zien van diverse Hedendaagse Mexicaanse kunstenaars;  de 12 editie DIN A4 – M.A.C. House, met werken op A4 formaat, uit de hoofdcollectie van het Museum.

Laura Ibarra Castanedo woont en werkt in Tecate, Mexico, vlakbij de grens van Mexico en de U.S.A.  Laura is een kunstenaar die werkt in vele disciplines, zij is behalve beeldend kunstenaar ook performance kunstenaar, zangeres en actrice in diverse theater producties. Tevens is zij vice-president van de internationale kunst organisatie Terra dell’Arte, van het Museum M.I.D.A.C. in Italië, alsmede lid van het internationale comité van de Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte, Nederland. Als beeldend kunstenaar heeft zij de opleiding gedaan bij ‘Artes Visuales’ van de Universidad Autónoma in Baja California en is afgestudeerd  in de volgende disciplines;  schilderen, beeldhouwen, dichtkunst en muziek.  Zij exposeert wereldwijd en heeft tentoonstellingen gehad in o.a. Mexico, Italië, Spanje, Rusland, Ecuador, Roemenië, Nederland, Korea, Bulgarije, China en Cuba. Ook heeft zij prijzen en eervolle vermeldingen voor haar werk mogen ontvangen, o.a. tijdens de Biënnale van Sint Petersburg in 2004.  Haar werk bevindt zich in verschillende kustcollecties van diverse musea en in privé collecties, wereldwijd.

Groep Tentoonstelling: Ook te zien de 12e editie van kunst Project DIN A4, met werken in verschillende disciplines op A4 formaat van Hedendaagse Mexicaanse Kunstenaars: 

Publicatie Leusderkrant juni 2017: Exposities MEXICO!

 

Namenlijst Mexicaanse kunstenaars in 12e editie Kunstproject DIN A4:

Sergio Arturo Toledo, Ingrid Rosas, Gustavo Posadas, Elisa Perea Hernández, Nuria Metzli Montoya, Franco Mendez Calvillo, Gabriele Escárcega, Irma Dugelby, Laura Castanedo.

Persbericht Leusden Nu: 21/6/’17:  ‘Kleurrijk werk van Laura Ibarra Castanedo: 

Expositieduur: 25 juni t/m 1 oktober 2017

.-.-.-.

Nieuwsbrief 27 maart 2017

        Hartelijk Welkom in het Museum voor Hedendaagse Kunst       

                                                                               Museum M.A.C. House Leusden

Bezoekersadres:  Dalmatië No. 5  –  3831 EE Leusden

I.v.m. wisseling tentoonstellingen, zal het museum gesloten zijn op zondag 2 april en woensdag 5 april. Welkom in het Museum M.A.C. House Leusden op 9 april 2017 i.v.m. Museumfeest;

Museumfeest / opening 9 april a.s.:  Het is weer tijd voor een feest!  Museumbezoekers en belangstellenden zijn van harte welkom op 9 april a.s. tussen 13.00 – 17.00 in het M.A.C. House, ter gelegenheid van de opening van twee nieuwe tentoonstellingen:

 

. Solo tentoonstelling  ‘Black light Installation Boxes’, van beeldend kunstenaar Werner Klompen,Ned

‘Black-light Installation Boxes’, de kunstenaar zal, voorafgaand aan de opening, een aantal dagen op museumlocatie werken om zijn kunst installatie  te realiseren. Werner is zowel een denker als een doener. Hij vraagt zich allerlei dingen af, bekijkt alles vanuit verschillende perspectieven en verwerkt zijn nieuwe inzichten vervolgens in zijn unieke beeldende kunst projecten. Is een doos alleen een  massaproduct en gebruiksvoorwerp, dat na gebruik wordt weggegooid?  Wat is eigenlijk de functie van een doos, wat kun je er  nog meer mee doen, hoe lang gaat dit voorwerp mee en is er een tweede leven mogelijk? Bij de installatie ‘Black-light Installation Boxes’ laat Werner een opeenstapeling van kartonnen dozen zien, beschilderd met verf en gekleurde tape, wat optisch een U.V.,  black-light effect oplevert. De installatie geeft het gevoel, dat men zich even in een andere wereld bevindt, in een ruimte die beeldend gezien, getransformeerd is. Elke ruimte is bepalend voor wat er uiteindelijk ontstaat bij de tot stand komen van een installatie. Het denk- en werk  proces, dat aan deze installatie vooraf gaat, verhoudt zich tot de ruimte en wordt een eenheid. Dozen die als een oplichtende sculptuur uit los staande onderdelen, opdoemen uit het donker, de ruimte stilstaand aftasten en zich vast boren op het netvlies. Duidelijk is dat Werner, een unieke eigentijdse blik op kunst heeft ontwikkeld. Door een andere visie en  het hergebruik van massaproducten, tovert de kunstenaar met simpele middelen de museum ruimte om tot een unieke kunstbeleving! Ook zijn er afzonderlijke 2d werken van Werner te zien in het museum.

De kunstenaar Werner Klompen (1962 – Nederland), heeft gestudeerd aan  kunstacademies in Utrecht en  Düsseldorf.  In de jaren tachtig maakte zijn werk deel uit van de kunststromingen ‘De Nieuwe Wilden’ en daarna van ‘After Art’.  De beeldende kunst van Werner is organisch, instinctief, grappig en verbazingwekkend. Kortom: ‘Kunst om waakzaam bij te blijven’.  Werner Klompen heeft in vele landen geëxposeerd, o.a. in Duitsland, Nederland, België, Frankrijk, Italië, Spanje, Japan, Oekraïne, Mexico, Portugal en de Verenigde Staten.  De disciplines waarin hij werkt zijn zeer divers; grafiek, gemengde technieken, installaties, performances, objecten en fotografie. Behalve beeldend kunstenaar treedt  Werner ook op als curator van verschillende internationale kunstprojecten in o.a. Nederland, Duitsland en in de Oekraïne.

Groep tentoonstelling:  11e editie DIN A4 – M.A.C. House:  In de andere museumruimte zijn tekeningen, schilderingen en klein werk in gemengde technieken te zien van verschillende Nederlandse Hedendaagse Beeldend Kunstenaars, uit de hoofdcollectie van het Museum.

De expositie ruimte voor solo kunstenaars zal een totale ‘make-over’ ondergaan! Laat je verwonderen door deze metamorfose met de installatie ‘Black light installation Boxes’ van de bijzondere kunstenaar Werner Klompen uit Nederland. Om deze metamorfose tot stand te brengen zal de kunstenaar voorafgaand aan de opening, werken op museum locatie om dit project tot stand te brengen. Uiteraard zal onze solo kunstenaar ook aanwezig zijn op de opening. 

 Welkom 9 april ’17  –  13.00 – 17.00 in het M.A.C. House Museum, Dalmatië 5 – 3831 EE Leusden.  Expositie duur: 9 april t/m 18 juni 2017.  Museum Open: Wo. en Zo. 13.00 – 17.00

.-.-.-.-

Nieuwsbrief januari 2017

Museumfeest / Opening 22 jan.’17: Van harte welkom van 13.00 – 17.00 in het M.A.C. House Leusden ter gelegenheid van de opening van twee nieuwe tentoonstellingen: Solo Tentoonstelling ‘Nature Humaine’ van Camelia Davidescu, Roemenië/België en Groep Tentoonstelling 10e editie Project DIN A4 – M.A.C. House met werk van Hedendaagse Kunstenaars uit Roemenië, uit de hoofdcollectie van het Museum. De ceremoniële opening zal plaatsvinden 15.00 uur met aansluitend korte poëzie voordracht van onze Leusdense Stadsdichter, Gerhard te Winkel – thema ‘Mens en Natuur’ in aansluiting op thema Solo Tentoonstelling ‘Nature Humaine’.

Solo expositie van Camelia Davidescu, Roemenië – België / ‘Nature Humaine”. In het M.A.C. House zijn van 22 januari t/m 2 april ’17  schilderijen en tekeningen van Camelia Davidescu te zien , waarin zowel figuratieve als abstracte elementen een belangrijke rol spelen.  Voor de kunstenaar staat Tekenen voor praten en schrijven, Lijnen zijn woorden, Kleur vult de leegte en geeft accent. Camelia gebruikt veel zwart, wit en grijs tinten in haar werk, afgewisseld met rood en oker.  Thema’s: Mens en Natuur, de Vrouw, Maatschappij, Politiek, Communicatie. De kunstenaar vertolkt zowel bezigheden als emoties van de mens. De verbondenheid van de Mens met de Natuur komt tot uiting door een hoofd of hart in de vorm van een landschap.  Mensen komen samen in groepen als bloemen in een boeket of groepen bomen, zoekend naar bescherming. Lijnen in een knoop, riet of bomen,  zijn verbeelding van conflicten. De titels als ‘in- uit, draai weg, pijn en schuringen’,  verwijzen naar de intepretatie van menselijke emoties, conflicten en pijn. De werken met de titels ‘Bankcrisis’ en ‘Ontwortelden’ verwijzen naar het feit dat, volgens Camelia, de maatschappij en de menselijke natuur  geld belangrijker maakt dan gevoelens, waardoor  een cyclus ontstaat van werken, presteren en ‘voortuitgang’, met als gevolg financiële crisis, oorlog, armoede, emigraties, vluchtelingen en ontwortelden. ‘De vrouw’ neemt in het werk van de kunstenaar verschillende gedaantes aan,  van zelfbewust naar speels en sensueel, tot object. Met titels als ‘Mode slavinnen’, ‘Slankheidsideaal’  en ‘Peepshow’,  toont zij de Vrouw als seksueel object. Het drie-luik met de titel ‘Horen – Zien – Zwijgen of Praten’ verwijst naar de politieke veranderingen in het Oostblok en de economische en mentale gevolgen daarvan voor de mensen die daar leven; “Vroeger konden ze zien en niet praten, nu zijn ze vrij om te praten maar ze zien niet  meer”. Al deze aspecten van het leven, tracht de kunstenaar d.m.v. haar werk, voor alle bezoekers,  een actieve manier van beleving en verbeelding te laten zijn.

Tevens te zien: Groep Tentoonstelling: 10e editie Int. Kunst Project DIN A4 – M.A.C. House met tekeningen, schilderingen en gemengde techniek van hedendaagse kunstenaars uit Roemenië – werken uit de hoofdcollectie van het museum.

Deelnemerslijst 10 editie DIN A4:  Mirela Anura born in 1957 Iba Romania, lives and works in Germany, Liviu Bulea born in 1989 in Turda – Romania,  Camelia Davidescu born in 1949 Boekarest – Romania, lives and works in Belgium,  Ion Isaila born in 1953 in Romania, lives in Germany, Alexandru Jakabhazi born in 1954 in Dej – Romania, lives in Timisoara,  Ortansa Moraru born in 1968 Romania, works and  lives in Canada, Cristina Sandor born in Romania, lives and works in Mexico.

Krantenartikel Stadsdichter in M.A.C. 22 jan 17 - kopieFlyer Camelia deze solo 22 jan 17poster-camelia-deze-22-jan-17

 Welkom 22 jan.’17  –  13.00 – 17.00 – M.A.C. House Leusden.  Expositie duur: 22 januari t/m 2 april 2017. Museum info: www.lacasaholandesa.org  Museum Open: Wo. en Zo. 13.00 – 17.00

.-.-.-.-.

2016 :

Nieuwsbrief december 2016

Mooie Kerstdagen en Fantastisch Nieuw Jaar / Wonderful X-Mas and Prosperous and Fruitful New Year  Felices Navidades y un Próspero Año Nuevo !

Museum gesloten: 21 dec. ’16 t/m 2 jan. ’17.  U bent weer van harte welkom in het museum vanaf 4 jan. Nog te zien t/m 15 jan. ’17:  Solo Expositie Martin Lersch, Duitsland  ‘Vrijheid van Meningsuiting’  èn 9e editie Project DIN A4. Meer info over deze tentoonstellingen zie Nieuwsbrief november 2016.

Nieuwe opening 2017: 22 januari a.s. 13.00 – 17.00 uur. Welkom! Solo Expositie “Nature Humaine” van Camelia Davidescu, Roemenië en 10e editie Project DIN A4 – speciale editie – Roemeense kunstenaars in het M.A.C. House!

.-.-.-.-.-

Nieuwsbrief november 2016

Verboden expositie:   Solo expositie van Martin Lersch, Duitsland, “Vrijheid van Meningsuiting”. In het museum is een serie van 30 werken te zien, genaamd “Thirty Boys Papers”. Deze serie, gemaakt door Martin Lersch,  is gebaseerd en geïnspireerd op het leven en werk van de inmiddels overleden kunstenaar Joseph Beuys. Echter, aangezien de familie van Beuys, die de gehele nalatenschap van deze beroemde kunstenaar beheerd, besloten heeft dat deze serie niet vertoond mag worden, is er een dubbele laag aangebracht; alle dertig werken zijn bedekt met wit papier. Het museumbestuur laat het aan de museumbezoekers over om hun creativiteit te gebruiken en een tipje van de sluier op te lichten…Verder toont Martin Lersch de serie “Fahnenträger”/”Meinungsträger”;  tekeningen en schilderingen waarin historische figuren, mensen uit verschillende culturen èn kunstenaars,  een vaandel dragen, als symbool voor vrijheid van meningsuiting.

Opera in het M.A.C. House: Tijdens de opening op 16 okt. werd er een bijzondere muzikale performance ten gehore gebracht door Gesine Lersch von der Grinten – operazangeres, mezzosopraan en Martin Lersch, beeldend kunstenaar, illustrator, schrijver en muzikant.

Groep expositie Project DIN A4 – 9e editie M.A.C. House: Tekeningen en schilderingen uit de hoofdcollectie van het Museum van Duitse Hedendaagse Kunstenaars; Karin Luner, Heinrich Koch, Peter Heeser, Ulrike Hornung, Rolf Hausberg, Edgar A. Eubel,  Hubert Huber, Isle Petry Ambrosius, Martin Lersch en Pit Goerz.

17

Openingsceremonie Martin en Gesine Lersch, Margareth Degeling en Robert Poelstra – museumbestuur

25

Thirty Boys Papers

p1050999

Musical Opera Performance by Gesine Lersch van der Grinten and Martin Lersch

23

Manuel with Thirty Boys Papers

Musical Opera Performance in M.A.C. House Leusden


152501-e

                                 De exposities zijn te zien t/m 15 januari 2017  in het M.A.C. House Leusden.

.-.-.-.-.-.-.-

Nieuwsbrief oktober 2016:

16 okt. a.s. laatste museumfeest in 2016 :

Welkom zondag 16 okt. 2016 van 13.00 – 17.00, ter gelegenheid van het  laatste museumfeest dit jaar, waarbij hedendaagse beeldende kunst van Duitse kunstenaars centraal komt te staan. Geniet van de opening van twee exposities èn een unieke muzikale improvisatie.
Solo expositie: Martin Lersch- Duitsland. Titel expositie:  ‘Vrijheid van Meningsuiting’/’Fahnenträger-Meinungsträger’. Groep expositie: 9e editie Project DIN A4 – M.A.C. House; tekeningen en schilderingen van hedendaagse Duitse kunstenaars, uit de hoofdcollectie van het museum. Expositieduur: 16 okt. ’16 t/m 15 jan. 2017.
                                                                                                                                                                                                               De ceremoniële opening zal plaatsvinden 15.00 uur, aansluitend zal er een unieke muzikale improvisatie ten gehore worden gebracht door Martin Lersch, beeldend kunstenaar, schrijver en muzikant met medewerking van de prachtige opera zangeres, mezzosporaan Gesine Lersch van der Grinten !
 flyer-martin-lersch-en-gesine-okt-2016poster-martin-lersch-okt-2016
scan_20161011
Entree is gratis, echter elke vrijwillige bijdrage in het daarvoor bestemde donatiekistje wordt zeer op prijs gesteld. Met elke bedrag, groot of klein levert u een essentiële bijdrage aan het voorbestaan van het museum.                                                                 

                                                                                                                                                                                                                                                                                

Nieuwsbrief augustus 2016:

Museum gesloten: zo.  28  en wo. 31 aug,  i.v.m. wisseling expositie

Museum Opening 4 sept. 2016. Hartelijk welkom 4 sept. a.s. 13.00 – 17.00 uur, ter gelegenheid van de Opening van een  Bijzondere Expositie: ‘Special Art’/ ‘Kunst Anders 2016’. Het betreft een groep expositie van bijzondere kunstenaars, werkzaam bij het Jans Pakhuys, Amersfoort. Jans Pakhuys is een dagbestedingstraject van Zorg organisatie Amerpoort. Laat u verrassen door de kunstwerken van deze veelzijdige talentvolle kunstenaars met hun eigen Unieke Blik op de Wereld. Het Museum M.A.C. House wil laten zien dat kunst van Bijzondere kunstenaars een meerwaarde heeft t.o.v. meer gangbare Hedendaagse Kunst… De ceremoniële Opening zal plaatsvinden om  15.00 uur.


Flyer Jans Pakhuys groep expo 2016
   Poster Jans Pakhuys Groep expo aug 16

               .-.-.-.-.-

Educatie Project 2016 :

Geslaagd Educatie Museum Project 2016 !

Inmiddels heeft het eerste Educatie Museum Project 2016 plaatsgevonden, van 10 april t/m 22 mei ’16, in het Museum M.A.C. House Leusden. De talentvolle Leusdense kunstenaar Mathieu Klomp heeft 6 weken in residence, op museum locatie gewerkt, om zijn Installatie/Beeldengroep “Krijger” te voltooien. Tijdens de openingstijden van het museum konden bezoekers zich verbazen over de bijzondere werkwijze van Mathieu, hem vragen stellen en kennis nemen van de techniek,  het ontstaansproces en de tot standkoming van deze bijzondere installatie/beeldengroep. Het was een prachtige en leerzame ervaring, voor jong en oud, om deze kunstenaar aan het werk te zienen met hem van gedachten te kunnen wisselen, zowel over de techniek als over het ontstaansproces van het werk. Ongelooflijk hoe Mathieu op onze bescheiden museumlocatie en in 6 weken tijd, een beeldengroep heeft gemaakt van elf mens hoge sculpturen! Inmiddels zijn de foto’s en tekst te zien van het Museum Educatie Project 2016 te zien zijn op de website onder Kopje “Educatie”. Een foto impressie: 

P1050441deze P10504452.2

P10504483109

P1050431P10504906

4deze (20)8P1050547

7

Zowel jong als oud genoot ervan Mathieu in het M.A.C. House aan het werk te zien en met hem van gedachten te kunnen wisselen over het ontstaansproces van het werk, de techniek èn de betekenis van de beeldengroep ‘Krijger’. In de herfst zal de beeldengroep o.a. te zien zijn in de Dom, Utrecht en in het Centraal Museum, Utrecht. 

Huidige exposities in het M.A.C House : Brazilië! Twee verschillende exposities, waarin het land Brazilië centraal staat, zijn nog te zien t/m 28 augustus. Solo Expositie: Isabelle Ribot, São Paulo “Living in Brazil” en Groep Expo: 8e editie Project DIN A4 – Brazilian Artists Only! “Daily Life in Brazil” Mis het niet! Museum Open: elke woensdag en zondagmiddag 13.00 – 17.00. (Meer info tentoonstellingen zie onderstaande tekst,  nieuwsbrief mei 2016)

.-.-.-.-.–.-.-.-

Nieuwsbrief  mei 2016

Exposities Brazilië !

Nog te zien tot 28 augustus in Museum M.A.C. House Leusden : Solo Expo: Isabelle Ribot – São Paulo  met werken over haar emigratie van Europa naar Brazilië en haar leven in São Paõlo. Tevens nog te zien t/m 28 augustus:  Groep Tentoonstelling van tien Braziliaanse kunstenaars met werk over hun  dagelijks leven in Brazilië.

Museum Open: Elke woensdag en zondag middag 13.00 – 17.00 uur. Bezoekersadres: Museum M.A.C. House Leusden, Dalmatië No. 5, 3831 EE Leusden.

Tentoonstellingen – Brazilië:

In de periode eind mei t/m eind augustus zijn in drie verschillende musea in de regio Amersfoort /Leusden, exposities te zien zijn van Braziliaanse kunstenaars, waarin het land Brazilië centraal staat.  Amersfoort: Kunsthal Kade “Softpower Brasil”, Museum Flehite “Mapping Brasil” en in Leusden in het Museum M.A.C. House,  “Living in Brasil” en “Daily Life in Brasil”. Alle bovengenoemde exposities zijn te zien  t/m 28 augustus 2016.

29 mei a.s. 13.00 – 17.00 uur zal in het M.A.C. House de opening plaatsvinden van twee verschillende exposities: Solo Expositie ‘Living in Brasil’ van Isabelle Ribot – São Paulo, alsmede Groep Expo: “Daily Life in Brasil” – ‘8th edition Int. Art Project DIN A4 – M.A.C. House’, met werk van maar liefst tien verschillende Braziliaanse kunstenaars. De ceremoniële Opening zal  om 15.00 uur verricht worden door Robert Poelstra en Margareth Degeling, namens het Stichting-  en Museumbestuur, waarbij de Solo Kunstenaar, zowel het “Welkom Certificaat” van de Gemeente Leusden  als het Museum Certificaat, uitgereikt zal krijgen. Zoals gebruikelijk in het M.A.C. House, zal de Solo Kunstenaar Isabelle Ribot uit São Paulo, speciaal voor deze gelegenheid overkomen en aanwezig zijn tijdens de inrichting en tijdens de opening.

I                                                     Poster Isabel LET OP bij afdrukken PFD STUREN, niet deze JPG!             Scan_20160617

 Posters: Left: Solo exhibition Isabelle Ribot, São Paulo  Right: Group Exhibition 8th edition DIN A4 – M.A.C. House Leusden, by Brazilian Artists   

About Isabelle Ribot, São Paulo –  Solo Exhibition “Living in Brasil”:

Biography and c.v. : In 1961 Isabelle was born in France.  For many years now, she lives and works  in Brazil and she has become a Brazilian plastic artist, influenced by this colorful and amazing country. Isabelle discovered Brazil for the first time in 1986 and this country became a real source of inspiration.  When she starting visiting the city of São Paulo, same city became the starting point of her creative universe.  In 2001 she decided to leave France and live permanently in São Paulo.

Her work first reflected São Paulo as a symbol of urban violence, traffic and immensity. “At the beginning I felt as if I was lost in a stone jungle, and finding my way was turned into an obsession”. This intense and emotional experience surprised her.  Later she was enchanted by the idea of the nostalgia and the future cohabiting in this huge city. Also a big inspiration for Isabelle are the amazing people of Brazil, the “melting pot” with the mix of so many diverse cultures from  different origin and backgrounds.  “São Paulo is like a mosaic of untied but fertile worlds”…

Isabelle is a “story teller” through her paintings, murals and objects.  She paints symbols, impressions of the city, like maps and mosaics. Her artworks are like stories. The initial story sometimes starts with a tale, memory or emotion.  Than the story starts to become a journey with all kinds of different levels and various paths. Let’s spot Isabelle Ribot’s timeline trend work, you are more than invited to visit back in time, when she painted urban landscapes. These urban landscapes led her to the maps, marked trails, itineraries, territories, routes… These topographic representations show limits, possibilities, fantastic geographic situations, suggestions of directions

Her drawings and paintings are usually very huge. However, she feels no hesitation in dividing her big canvasses into smaller pieces, to let people enjoy a part of her journey. In Museum of Contemporary Art, Museum M.A.C. House Leusden, she will show her paintings, objects and mural about urban life in São Paulo.

Isabelle Ribot - Artwork 2 Isabelle Ribo - Avenida Sao Luis - detailsIsabelle Ribot foto met werk erop

Isabelle Ribot, São Paulo – Details artwork “Avenida de San Luís”, acylic on canvas

Short C.V. Isabelle Ribot, Brazil 2016 – 2010:     

Isabelle has participated in many international exhibitions, a.o. in Brazil, France, Leusden – The Netherlands, Bejing – China, New York, Japan and ofcourse in Brasil.

                                                                     .-.-.–.-.-.-.-.- 

Group exhibition: Brazilian Artists Only ! – “Daily Life in Brasil” – 8th edition DIN A4 – M.A.C. House:  participating Brazilian artists :

Wat speelt zich af in het dagelijks leven van onze kunstenaars in Brazilië?  De Braziliaanse kunstenaars proberen  met hun werk een antwoord te geven op deze  vraag. De thematiek van deze groepsexpositie loopt uiteen van impressies van een Braziliaanse stad, tot thema’s m.b.t. historische en politieke kwesties.

 Claudia Furlani, Brazil (photography and Digital Art). Claudia  has participated in many national and international exhibitions, worldwide and has won 4 international awards (photography / digital art).  Claudia Furlani creates dynamic urban images by mixing different media such as photography, digital work, painting and collage. Her landscapes, characters and urban rhythms, resulting in scenes that seem to encapsulate a film made to provoke the viewer to discover a playful world that exists only in your imagination.  Theme groupsexhibition 8th edition DIN A4 – M.A.C. House: Urban landscape São Paulo, digital art/photography

 Roger Bassetto, Sào Paulo, 1964.  Roger lives and works in São Paulo. Visual Artist post graduating in Contemporary Painting at Faculdade Belas Artes, São Paulo. With a graduation degree in Communication at ESPM, São Paulo and extension in Fine Arts (FAAP), continuing education courses in Graphic Design and Fine arts at the School of Visual Arts – New York and St. Martins School of Art – London. His work moves between drawing, collage and painting, also expanding in installations, books and maps.  Theme: 8th edition DIN A4 – M.A.C. House Leusden “Water colour and black Pencil” paintings “Cardume I” and “Cardume II” (after Albert Eckhout) Dutch-Brazil 17th Century / Watercolours

Lucas Leite, Brazil,  born in 1975. Graduated in Law School and Marketing, works as international sales man and photographer in many countries, f.e. Brazil, Nigeria, Cambodia, Vietnam, Indonesia. Of all different places and cultures, most important  are People. The photographer always walks along the sales man. Images are always there, its just pay attention that the moment demands. Theme Groups exhibition M.A.C. House Leusden: “Urban Life” / Photography

 Gene Johnson, 1958 (paintings / collages). Gene Johnson is originally from New York City, lives in Brazil for 20 years. He currently divides his time between his studios in Brazil and Mexico.  Johnson is interested in developing geometric-based, abstract work, while still maintaining the sense of the artist’s hand through his own unique textured surfaces, balanced with color and form.   His works have been shown and collected in the US, Canada, Europe and Latin America.  He has recently had solo exhibitions in Mexico, Madrid, Paris and Sao Paulo. Theme Groupsexhibition 8th edition DIN A4 – M.A.C. House: “Invierno en Brasil” and “Primavera en Brasil” / paintings and collages on canvas.

 Felipe Ehrenberg, 1943 Brazil  –  Sao Paulo. Born in 1943 in Mexico City, Felipe Ehrenberg counts on an extensive curriculum that is hybrid and difficult to define. His artistic activities for the most part focus on drawings, paintings, and sculptures. He is known for his affirmation of conceptual nature. He has also made literary contributions as an essayist and specialty columnist. He boasts over a hundred international exhibitions. He was co-founding publisher of Beau Geste Press/Libro Acción Libre in England where he has also published works. Theme Groupsexhibition 8th edition DIN A4 – M.A.C. House: : Life, Death and Impermance”/ Drawings

 Dacio Bicudo / Ator, São Paulo – Brazil.  Actor/Film Director and Visual Artist. Dacio graduated in art education from Faculdade São Paulo fine arts and complementary courses in the history of Brazilian cinema and film experimentation in ECA-USP in 1971 with Jean-Claude Bernadet. Owner – Director of Bandeirafilms produced and directed several commercials, short films. Scenography for TV Created and directed the GRAFFITI program for GNT/Globe Videos of art displayed in BRAZIL CUBA, ITALIA Winner of awards, including the Golden Lion at Cannes. Arts/Curatorships: 2 Oxygen, in partnership with Katia Canton-urban intervention with occupation in Piazza Buenos Aires Oxygen-urban intervention with occupation in Buenos Aires Square 9/12/2009 9/30/2009 Captaincy Christmas Arts: interactive and not contemplative. Lecture and workshop Urban installation. Cell space: 1121 Magritte or Mary Poppins-Paintings on umbrellas featuring artists such as Gugto Lacaz, Jose Roberto Aguilar, Claudio Tozzi, Ivald Granato, Peticov Dacio Bicudo and Cell outrosEspaço 1121: Mutants on the wall, with drawings and art executed on the walls of the galleria, and then they turned visual artist EXHIBITIONS-gravures CCBB – installation connecting Spaces Gallery Alma Jean individual Rabiet WALES-Wales Museum of modern art-MOMA WALES-A Book About Death-mail art ITALIA-MIDAC Dynamic International Museum of Contemporary Art. Theme Artworks Dacio Bicudo in groupsexhibition 8th edition DIN A4 – M.A.C. House: Title artworks ‘Black List Brasil 2016’  “In 1950 some stupid American did a black list of communists working on the cinema. Some of them were not communists, however they lost their jobs. 65 years later in Brazil a stupid journalist made a list of socialist artists. I am on the list without being even consulted. I don’t even believe in God ?”  / Collages .

Isabelle Ribot, (1961)  Brasil/France. Isabelle has participated in many international exhibitions, a.o. in Brazil, France, Leusden – The Netherlands, Bejing – China, New York, Japan. Theme Groupsexhibition M.A.C. House: “Urban Life”/ Photography

 Jorge Feitosa Brazil, Porto Velho, 1969. He lives and works in São Paulo since 1988.  Visual Artist and one of the organizers of Biennal de São Paulo. Jorge has  Degree in Visual Arts from /Fine Arts University of São Paulo and in Photography at Museum of Modern Art of São Paulo (MAM), where he participated with a  collective of photographers in publication of the book “Luz Marginal Precura Corpo Vago”. He researches Performance and its relationship to photography and video, bringing up an imaginary presenting issues related to contemporary man, f.e., the idea of rooting and displacement. Jorge has presented many Photo performances and video performances. Theme groupsexhibit M.A.C. House: “Feeling rooted or displaced” / photography.

Florence de Almeida, France/Brasil (born 1996 in France, moved to São Paulo in 2000). Student: Astrophysics at Universidade de São Paulo, photographer. Theme Groups exhibition M.A.C. House: “Urban Life” / photography

 Angelo Pastorello, Brazil (São Paulo)  Brazilian Photographer for more than 25 years produces essays sets, advertising and copyright works. Adding a striking feature in the copyright work. Collaborates with several magazines, photographing fashion editorials and behavior, portraits and reportage, has several solo exhibitions and participated in group exhibitions in Brazil and abroad. Theme groupsexhibition M.A.C. House : “La Vida en Brasil I”, “La Vida en Brasil II”/  photography       

Alle werken van bovengenoemde kunstenaars blijven, na deze groep expositie, permanent deel uitmaken van de kunstcollectie behorende bij het Internationale Kunst Project DIN A4. Deze kunstcollectie bestaat uit meer dan 1000 hedendaagse kunstwerken, gemaakt door 500 kunstenaars, wereldwijd. Deze collectie vormt tevens de  hoofdcollectie van het Museum .             

                                                    .-.-.-.-.-.-

Nieuwbrief maart 2016:

BEATRIX VOL LOF OVER PLASTIC. Werken Mathieu Klomp veroveren Kunstwereld :  Publicatie AD Amersfoort 18 maart 2016

Vanaf 10 april zal de talentvolle Kunstenaar Mathieu Klomp, Amsterdam/Leusden, exposeren in het M.A.C. House Leusden. Tevens zal de “7e editie van het Kunstproject DIN A4 – M.A.C. House Leusden” plaatsvinden. Expositie duur: 10 april t/m 22 mei 2016. Mathieu maakt zijn mensgrote beelden van wegwerpmateriaal, namelijk plastic folie. Hij bewerkt de folie met een föhn, zodat de folie gekneed kan worden in de juiste vormen.  De Beeldengroep/Istallatie van Mathieu Klomp is getiteld “Krijger”; het ene beeld geeft, het andere ontvangt. Wat er gegeven en ontvangen wordt, laat Mathieu open aan de toeschouwer. De kunstenaar zal tijdens de openingstijden van het Museum aan zijn beeldengroep blijven werken in het museum, zodat museumbezoekers de kunstenaar aan het werk kunnen zien.  Mathieu verplaatst zijn atelier, gedurende expositieduur, naar het M.A.C. House en zal op museumlocatie zijn beeldengroep/installatie voltooien i.v.m. geplande tentoonstelling van dezelfde installatie in de DOM, Utrecht en Centraal Museum Utrecht.

Publicatie AD Amersfoort Mathieu Klomp Werk en Leven 18 maart 2016   Mathieu Klomp werk De Krijger  deze (22) deze (23)

  deze (13)  deze (9) deze (21)deze (12)

4

deze (15)

 

Educatieve Projecten / Doelgroep / Museum project 2016:

Het Stichting- Museumbestuur zal m.i.v. 2016 elk jaar een  bijzonder  educatief museum project ontwikkelen.                             

Doelgroep: Museumbezoekers, jongeren, ouderen, bewoners van de Eurowoningen; Park Rozendaal en overige belangstellenden uit de gemeente Leusden.

Inhoud Museum Project: Het ontwikkelen van bijzondere beeldende kunst projecten op onze bescheiden museum locatie, waarbij de doelgroep kennis kan nemen van het ontstaan van een kunstproject en direct in contact kan treden met de kunstenaar. De kunstenaar zal steeds zijn werkzaamheden onderbreken, om van gedachten te wisselen met het publiek, enerzijds over de techniek en anderzijds over de betekenis van de beeldengroep.

Museum Project 2016: Van 10 april t/m 22 mei 2016: 

De talentvolle Leusdense kunstenaar Mathieu Klomp zal 6 weken in residence, op museum locatie werken, om zijn Installatie/Beeldengroep “Krijger” te voltooien. Tijdens de openingstijden van het museum kunnen bezoekers zich verbazen over de bijzondere werkwijze van Mathieu, hem vragen stellen en kennis nemen van de techniek,  het ontstaansproces en de tot standkoming van deze bijzondere installatie/beeldengroep. Het zal een prachtige en leerzame ervaring zijn, voor jong en oud, om deze kunstenaar aan het werk te kunnen zien en met hem van gedachten te kunnen wisselen. Ongelooflijk hoe Mathieu op onze bescheiden museumlocatie en in 6 weken tijd, een beeldengroep gaat maken van elf mens hoge sculpturen! In de herfst zal deze  beeldengroep “Krijger” o.a. te zien zijn in de Dom, Utrecht en in het Centraal Museum, Utrecht.  T.z.t. zullen foto’s en teksten van het Museum Educatie Project 2016 te zien zijn op de website onder Kopje “Educatie”.

Koningsdag: 27  april zal het  Museum gesloten zijn  i.v.m. Koningsdag

-.-.-.-.-.-.-.-.-

Nieuwsbrief februari 2016:

Publicatie A.D.Amersfoort Stad & Regio, 4 februari ’16:  Cuba frustreert Expositie in Nederlands Museum.  “Museum M.A.C. House toont “verboden”tekeningen. Met dank aan AD journalist Jeroen de Valk en AD fotograaf Frans Kanters.

T/m 3 april is de solo expositie te zien van de beroemde Cubaanse kunstenaar, Ronald Guillén Campos uit Holguín. Ronald heeft in eigen land meerdere awards, onderscheidingen en prijzen mogen ontvangen, waaronder de prestigieuze kunstprijs “El Angelote” in 2015. De expositie heet “Bocetos de una Pasión”/ “Sketches of a Passion” en gaat over de complexiteit van sexualiteit. De kunstenaar gebruikt provocerende beelden, niet zozeer met de bedoeling  de toeschouwer te shockeren, maar om mensen na te laten denken over hun eigen perspectief en eventuele vooroordelen m.b.t. sexualiteit. Aan de orde komen o.a. de vraagstelling of Adam en Eva “witte mensen” zijn, homosexualiteit, transgenders, de angst m.b.t. de veronderstelde macht en sexualiteit van de zwarte man, de rol en betekenis van de “pin-up”.  Kortom een zeer interessante thematiek. Het werk bevat een nog diepere laag. Ronald gebruikt de thematiek van de sexualiteit tevens als metafoor om  uitdrukking te kunnen geven aan de censuur van het Cubaanse regime. In zijn overwegend figuratieve werk gebruikt hij kubistische vormen, o.a. een rode driehoek, die verwijst naar de Cubaanse vlag. Deze driehoek staat symbool  voor alle verboden/censuur en taboes van het huidige regime in Cuba. In het museum zijn slechts 4 originele werken te zien, aangezien de meeste kunstwerken in beslag zijn genomen door de Cubaanse regering en vaststaan in Havana. De “verboden kunstwerken”zijn echter allemaal in het M.A.C. House te zien, als reproducties van de originelen. Kom naar het M.A.C. House om de “verboden kunstwerken” te bekijken! Museum open: elke woensdag en zondag 13.00 – 17.00. Behalve de solo expositie van Ronald Guillén Campos is t/m 3 april 2016,  alweer de 6e editie te zien van International Art Project DIN A4, met werken uit de hoofdcollectie van het Museum

AD Amersfoort Stad & Regio, februari’16 en Ronald Guillén Campos tijdens prijsuitreiking “El Angelote”, Holguín 2015.


AD 4 februari 2016 Solo Ronald


Ronald Foto en Prijzen - edited

1. foto Ronald2. foto Ronald Ronald werk 23 deze Ronald werk 24 ZEKER  Ronald werk 30 deze zekerRONALD werk.foto 162 - kopie - kopie14 e.kopie brighter - kopie

Poster Ronald edited JPG scan

.

DIN A4 2016 EDITIES

DINA4 6e edit NAMENLIJST 24 jan tm 3 april 2016

        .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Nieuwsbrief november 2015:        

Nov./ Dec. 2015 : Planning Museum agenda 2016:

Aan het einde van 2015 zijn we uiteraard druk  bezig met de planning van de museum agenda 2016. Het belooft weer een prachtig jaar te worden met interessante exposities van zowel nationale als internationale kunstenaars. Zie kopje AGENDA. Onze museumagenda 2016 met compleet overzicht exposities en openingen:


Scan_20160206

Samenwerking met locale initiatieven / culturele evenementen en organisaties in Leusden / Woudenberg /Amersfoort 2016 – 2018:

In 2015 heeft het museumbestuur meerdere malen overleg gehad met de Cultuurkoepel Leusden alsmede met de Stichting Kunst Promotie Leusden om samenwerking te onderzoeken. Samenwerking is zeker mogelijk, omdat elke culturele organisatie zijn eigen identiteit behoudt. De kunst is alleen om te onderzoeken op welke wijze we kunnen samenwerken. Om deze samenwerking concreet te maken, hebben wij de volgende stappen genomen: 

 Aanhaken bij museum agenda Kunsthal Kade – Amersfoort,  met expositie Brazilië –  29 mei t/m 28 augustus 2016

21 mei 2016 t/m 28 augustus 2016 zal er in Kunsthal Kade, Amersfoort een expositie plaatsvinden van kunstenaars uit Brazilië. Ook ons museum zal in dezelfde periode een solo  expositie organiseren van een Braziliaanse kunstenaar , alsmede een groepsexpositie met kunstenaars uit Brazilië.  Het gaat om kunstenaars die zich in hun werk uiteen zetten met  de sociale en culturele identiteit van Brazilië. Wij zijn er trots op dat onze solo kunstenaar, Isabelle Ribot uit São Paulo voor deze gelegenheid wil overkomen vanuit Brazilië om aanwezig te kunnen zijn tijdens het inrichten van haar expositie en tijdens de opening op 29 mei a.s. 2016.

3. Aanhaken bij idee van Cultuurkoepel Leusden – thema maand Brazilië / augustus 2016:

Met onze thema tentoonstellingen, solo en groeps exposities over Brazilië (zie punt 2)  haken we tegelijkertijd aan bij een plan van de Cultuurkoepel Leusden. Dit idee gaat erom allerlei culturele instellingen van Leusden te laten samenwerken aan een Braziliaanse maand, waarbij het land Brazilië centraal komt te staan. Doelstelling is Cultuur dichter bij de mensen te brengen en de cultuur participatie voor (kwetsbare) inwoners te vergroten. Tijdens de Braziliaanse week zal er b.v. straattheater, straattoneel, voorstellingen, films, muziek e.d. gebaseerd op Brazilië te zien zijn. De uitvoering van het hele idee zou moeten samenvallen met de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, die in augustus 2016 worden gehouden. Mochten deze plannen uitgevoerd gaan worden door de Cultuurkoepel Leusden, dan kunnen wij  concreet een belangrijke bijdrage leveren met onze  professionele beeldende kunst exposities met kunstenaars uit Brazilië.

4. Aanhaken bij “Cultuurparticipatie Nieuw” van  Leuker Leusden – uitvoeringsplan 2016 – 2018:

A. Wij hebben aangegeven dat wij als Culturele Stichting en Museum voor Hedendaagse Kunst mee willen doen met het project “Gluren bij de Buren”, waarbij 20 huizen opengesteld gaan worden voor  culturele voorstellingen om de saamhorigheid van de inwoners van Leusden te versterken. Het doel hiervan is de cultuur-participatie van (kwetsbare) inwoners van Leusden te bevorderen. Ons museum en La Casa Holandesa bieden voldoende ruimte om voorstellingen te geven en belangstellenden te ontvangen.

B. Poëziebijeenkomsten, waarin poëzie en literatuur centraal staan. Doelstelling van de  Cultuurkoepel: vergroten van cultuurparticipatie voor (kwetsbare) inwoners. Wij hebben reeds aangegeven dat wij ons huis en museum ook graag open willen stellen voor deze bijeenkomsten.

Wij, als Stichting- en Museumbestuur vinden het een meerwaarde voor ons Museum in Leusden als er meerdere culturele activiteiten plaats gaan vinden in het museum èn in ons huis, La Casa Holandesa, waarbij iedereen van harte welkom is. Dit draagt bij tot het vergroten van cultuur-participatie voor (kwetsbare) inwoners en past bij de filosofie van ons Museum:  “Kunst als Inspiratiebron voor het Dagelijks Werk en Leven”. 

Italië en Cuba Din A4 edities  – gerealiseerde internationale DIN A4 exposities 2015 : 

Als nieuwe beheerders van het Internationale Kunst Project DIN A4, zijn we niet alleen verantwoordelijk voor het expositiebeleid in Nederland maar ook in het buitenland. Wij zijn er trots op dat wij in 2015, 5 edities van DIN A4 hebben kunnen realiseren, 3 edities in het M.A.C. House Museum Leusden, alsmede een september editie  DIN A4 in Palazzo Bonfranceshi – Italië. In oktober  dit jaar heeft  de vijfde editie DIN A4 in Holguín – Cuba plaatsgevonden.

Dec. 2015: Werkbezoek Duitsland :

Begin december 2015 zal het Museumbestuur op werkbezoek gaan bij een Duitse kunstenaar , Martin Lersch, die in aanmerking komt voor een solo expositie 2016 in het M.A.C. House. De werkbespreking zal gaan over de planning en uitvoering van de solo expositie van deze kunstenaar.

Sept. 2015: Werkbezoek aan Terra dell’Arte – Italië :

In september is het voltallige museumbestuur op werkbezoek geweest bij Terra dell’Arte – Italië geweest om aanwezig te zijn bij de openingen op 12 sept. 2015 van 4e editie DIN A4 – en Solo Expositie van Margareth Degeling :

  •  4e editie van Internationaal Kunstproject DIN A4 – Palazzo Bonfranceschi, Bellforte del Chienti – Italië, ook deze etiditie is georganiseerd door Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte en  Museum M.A.C. House Leusden,in samenwerking met Terra dell’Arte en Museum M.I.D.A.C.
  • Solo expositie van Margareth Degeling, beeldend kunstenaar en  voorzitter van het Museumbestuur M.A.C. House Leusden en Culturele Stichting “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”, Leusden. Deze solo expositie heeft plaatsgevonden in Museum M.I.D.A.C., Belforte del Chienti – Italië.  Titel Solo Expositie: “Cultural Heritage from another Perspective” – Fotografie.
  • Werkbespreking:  Met de directie van Terra dell’Arte, Alfonso Caputo en Elisa de Almeida,  de museum planning van het volgende jaar doorgesproken en alle andere dingen m.b.t. onze samenwerking die belangrijk zijn voor, zowel de beide culturele stichtingen  “Terra dell’Arte”, Italië -/Mexico en “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte” Leusden, Nederland  en voor de musea voor hedendaagse kunst; Het M.A.C. House Museum Leusden en het M.I.D.A.C. Museum in Italië.

Derde Museumfeest  18 oktober 2015  tijd: 13.00 – 17.00 uur – met muzikaal optreden Tango Trio Encanta: 

Het derde Museumfeest ter gelegenheid van de opening van drie nieuwe exposities heeft inmiddels plaatsgevonden op 18 oktober j.l. :

  • Solo Expositie van Guillermo Inchaurreguí – Argentinië – Titel Expositie: “Welcome inside my Sculptural World”,  Sculpturen en Reliëfs
  • Groep Expositie : “4rth edition International Art Project DIN A4 – Museum M.A.C. House Leusden”
  • Groep Expositie:  “El Sentimiento del Tango Argentino”; één van de kleinere museumcollecties van het M.A.C. House,  waarbij”de beleving van de Argentijnse Tango” centraal    staat. De kunstwerken zijn gemaakt door Internationale Kunstenaars. 

Locatie Feest en Openingen : Museum M.A.C. House Leusden – Benedenverdieping Museum.  De ceremoniële opening heeft plaatsgevonden 15.00 uur en werd verricht door Robert Poelstra, bestuurslid van Museum M.A.C. House Leusden en Culturele Stichting “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”. Tijdens deze ceremonie kreeg onze solo kunstenaar Guillermo Inchaurregui – Argentinië, zoals gebruikelijk twee certificaten uitgereikt, het Museum Certificaat alsmede het Welkomstcertificaat van de Gemeente Leusden.

Het was een fantastisch feest met meer dan 100 museum bezoekers. Er waren zelfs 6 museumbezoekers uit Zwitserland op deze opening. Het optreden van Tango Trio Encanta uit Amersfoort was een een prachtige sfeervolle bijdrage aan dit museumfeest.

………………………………………

        Nieuwsbrief juni 2015:         

Museum- en Tuinfeest  28 juni 2015  tijd: 13.00 – 17.00 uur             

Welkom kunstenaars, kunstliefhebbers,  buurtgenoten, gasten en overige belangstellenden op dit feest ter gelegenheid van de opening van twee nieuwe exposities in het Museum: 

  • Opening van Solo Expositie  van José Hugo Sanchez- Mexico – Titel expositie “Nahuales” / Grafiek /Houtsnedes
  • Opening van  Groep Expositie: “2nd edition Project DIN A4  –  M.A.C. House Museum Leusden”

Locatie Feest en Openingen: Museum M.A.C. House Leusden – Benedenverdieping en Museum Tuin  – Adres:  Dalmatië 5 – 3831 EE Leusden. De kunstenaar zal zelf ook aanwezig zijn tijdens de opening.

De officiële ceremonie van de openingen zal rond 15.00 uur verricht worden door de Wethouder van Cultuur, Erik van Beurden, Gemeente Leusden.    

——-

Museum gesloten:

Let op: Woensdag 24 juni 2015 zal het museum gesloten zijn i.v.m. inrichting van bovenstaande exposities.

……………………………………………………………………..

Nieuwsbrief maart 2015:

Opening Museum – Inauguratiefeest – Inloopmiddag – Openingstijden Museum M.A.C. House Leusden. 

Officiële Opening Museum: Het inauguratiefeest / opening / inloopmiddag van het “Museum M.A.C. House – Leusden” zal plaatsvinden op zondagmiddag 26 april a.s. van 13.00 – 17.00 uur.

De officiële opening van het “Museum M.A.C. House – Leusden” zal verricht worden door de Burgemeester van de Gemeente Leusden,  Mevr. Drs. A. Vermeulen – rond 15.00 uur.

Het inauguratiefeest wordt mede mogelijk gemaakt door Bijdrage van het Fonds Samenlevingsinitiatieven.

Van harte Welkom op dit inauguratiefeest / inloopmiddag zijn: Buurtbewoners, kunstliefhebbers en overige belangstellenden  uit de Gemeente Leusden.  Om de opening van het Museum bij te wonen, hoeft u zich niet op te geven, kom gewoon langs. In het geval dat u niet langs kunt komen, van harte welkom tijdens de gebruikelijke bezoekerstijden van het Museum.

Tijdens het inauguratiefeest/opening Museum zijn twee exposities te zien:

  •  Solo Expositie van beeldend kunstenaar Elisa de Almeida – Portugal / Textiel    
  •  Groep Expositie met  werken van Project DIN A4, de hoofdcollectie van het  Museum.

Openingstijden Museum:

Vanaf 26 april 2015 zal het “Museum M.A.C. HOUSE – Leusden” opengesteld worden voor publiek op elke woensdag en zondagmiddag  13.00 – 17.00 uur èn op afspraak. 

Let op: Museum gesloten, data:

24 juni 2015  zal het Museum gesloten zijn i.v.m. inrichting volgende expositie. Tevens zal in 2015  het Museum gesloten zijn op 6 t/m 16 september 2015.  Op zondag 20 september bent u weer van harte welkom.