Stichting

Culturele Stichting ‘La Casa Holandesa – Terra dell’Arte’, Leusden.

Doelstellingen – Oprichting – Projecten – Locatie – Organisatie – Bestuur – Internationale Comité – Kunstenaarsinitiatieven – Zesjarig Bestaan 2018

Doelstellingen:

2013: Culturele Stichting “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte” , is een non-profit (inter)nationale culturele organisatie, die zich beweegt op het gebied van beeldende kunst en cultuur. De Stichting is opgericht in 2013 en gevestigd in Leusden,  Nederland. De belangrijkste doelstelling van de Stichting  is het behartigen van de belangen van zowel nationale als internationale kunstenaars d.m.v. het organiseren van Museale Tentoonstellingen, Educatie Projecten en het ontwikkelen en uitvoeren van “Artistic Residencies” in Nederland.

2018: Op 23 sept. en 7 okt. 2018 heeft de Culturele Stichting haar Zesjarig Bestaan gevierd met Burgemeester Bouwmeester van de Gemeente Leusden. Hierbij stond de Presentatie van de Museum Catalogus centraal. Deze Catalogus beslaat de hoogtepunten van het Tentoonstellingsbeleid 2013 – 2018, Zes Jaar Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte. Ook de inmiddels ontwikkelde Educatie Projecten, alsmede impressies van de ‘Artistic Residencies’ in Nederland, zijn opgenomen in deze Museum Catalogus.

Aanleiding Oprichting:

Sinds 2006 werkt het bestuur van “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”, Nederland,  samen met “Terra dell’Arte” en “Project Ars Latina”, gevestigd in Italië en Mexico. Wij hebben gezamenlijk zorg gedragen voor het opzetten en realiseren van grote internationale kunst projecten;  evenementen, tentoonstellingen en workshops ten behoeve van kunstenaars van “Terra dell’Arte” en “Ars Latina Project”,  in 2006 in Macerata – Italië, in 2007 in Tecate, Tijuana en Méjicali – Mexico en in 2009 in Havana – Cuba.

Aangezien Terra dell’Arte gelooft in “Cultural Exchange of Artists all over the World” (Culturele Uitwisseling van Kunstenaars, wereldwijd) , heeft de directie van “Terra dell’Arte” Italië en Mexico, ons in 2013 gevraagd een afzonderlijke Culturele Stichting op te richten in Nederland met het doel om behalve in het buitenland, ook de belangen te behartigen van (inter)nationale kunstenaars in eigen land. 

In 2015 heeft de Stichting een Museum voor Hedendaagse Kunst opgericht onder de naam “Museum M.A.C. House Leusden”, om de kunstenaars een passend platform te kunnen bieden, binnen een museale setting. (zie kopje Museum)

Projecten:

De belangrijkste projecten van de Culturele Stichting “La Casa Holandesa – Terra dell”Arte” zijn:

  • La Casa Holandesa
  • Artistic Residencies
  • Museum voor Hedendaagse Kunst
  • Internationaal Kunst Project DIN A4
  • Educatie Projecten

. La Casa Holandesa: La Casa Holandesa is de naam van een Eurowoning, dat behalve  woonhuis van het Stichting- en Museumbestuur, tevens gebruikt wordt als vestigingsadres van de Culturele Stichting met ontvangstruimte voor bezoekers, tentoonstellingsruimtes voor het  “Museum M.A.C. House Leusden” en als locatie voor “Artistic Residencies”; tijdelijk verblijf voor voor (inter)nationale kunstenaars met studio/atelierruimte.

. Artistic Residencies: in 2013 zijn we begonnen met “Artistic Residencies” voor internationale kunstenaars. Doel van deze residencies is enerzijds dat internationale kunstenaars één of meerdere weken in onze Casa Holandesa kunnen verblijven om te werken aan een, vooraf ingediend en goed gekeurd, artistiek project, tentoonstelling en/of workshop. De ingediende projectvoorstellen worden getoetst op artistieke inhoud en haalbaarheid. Anderzijds is dit project bedoeld om de kunstenaars kennis te laten maken met de kunst en cultuur in Nederland, d.m.v. het bezoeken van musea, galeries en/of andere culturele instellingen in diverse Nederlandse steden. Tijdens het verblijf van kunstenaars in residence, maken zij deel uit van het gastgezin. Er wordt gezamenlijk gegeten en er worden, behalve individuele, ook veel gezamenlijke culturele activiteiten ondernomen in Nederland.

 . Museum voor Hedendaagse Kunst : De Culturele Stichting “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”, heeft in 2014 een Museum voor Hedendaagse Kunst opgericht onder de naam “ Museum M.A.C. House Leusden”. ( M.A.C. staat voor Museum of Contemporary Art, Muséo de Arte Contemporáneo, Musée d’Art Contemporanée oftewel Museum voor Hedendaagse Kunst)

. Kunst Project DIN A4 – Hoofdcollectie van het Museum: De belangrijkste reden om het Museum voor Hedendaagse Kunst op te richten was enerzijds om een geschikt en passend platform te kunnen bieden aan onze kunstenaars van Terra dell’Arte en Project Ars Latina, en anderzijds om de hoofdcollectie van het Museum, een hedendaagse kunstcollectie van meer dan 1000 kunstwerken, behorende bij het Internationale Kunst Project DIN A4, te kunnen tonen binnen een museale setting.

. Educatie projecten: Inmiddels heeft de Culturele Stichting en het M.A.C. House diverse Educatie projecten gerealiseerd, waarbij Cultureel Erfgoed en Duurzaamheid en Milieu, centraal hebben gestaan. Hiervoor heeft de Stichting subsidie mogen ontvangen uit het Fonds voor Duurzame Initiatieven van de Gemeente Leusden,waarvoor onze dank. (zie kopje Educatie)

Museum en Stichting Locatie:                                                                  

Naam: Culturele Stichting “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”

Vestigingsadres: Dalmatië No. 5

Postcode/Plaats en land:  3831 EE Leusden– The Netherlands

Contact :E.mail: lacasaholandesaterra@gmail.com /  Site: www.lacasaholandesa.org

Tel.: + 31 (0) 33 88 73 256    /    033  88 73 256

Organisatie: 

Het bestuur van de Culturele Stichting “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”, Leusden werkt samen met een breed samengesteld Internationaal Comité, teneinde de kwaliteit van de kunstprojecten en tentoonstellingen te kunnen waarborgen.

Stichting Bestuur: Margareth Degeling, Robert Poelstra en Manuel Azaro Poelstra uit de Gemeente Leusden.

 Margareth Degeling (1960 -Hoorn, woont en werkt in Leusden). Oprichter en Art director van Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte en Museum M.A.C. House Leusden  

C.V. Margareth Degeling – Curator, Art director, Jury Lid, Projectleider van nationale en internationale Kunst Projecten – Coördinator van Artistic Residencies in Nederland – C.V. Beeldend Kunstenaar 2005 – heden.

Sinds 2006 – heden: Curator en Internationaal Comité Lid van “Terra dell’Arte”,;  samenwerking met een klein internationaal team van curatoren t.b.v. het selecteren, organiseren,  begeleiden en realiseren  van Museale Groep en Solo Tentoonstellingen  in  Macerata – Italië (2006), Tecate, Mejicali en Tijuana – Mexico (2007) en Havana – Cuba (2009).

Sinds 2006 – heden: Curator en Internationaal Comité Lid van “Project Ars Latina”;  samenwerking met een klein internationaal team van curatoren t.b.v. het organiseren, selecteren,  begeleiden en realiseren  van Museale Groep en Solo Tentoonstellingen  in  Macerata – Italië (2006), Tecate, Mejicali en Tijuana – Mexico (2007) en Havana – Cuba (2009).

Eervolle Vermelding: Sinds 2006 – heden: Ere-lid van Terra dell’Arte, een Internationale Culturele Organisatie, gevestigd in Italië en Mexico.

Sinds 2006 – heden: Jury Lid van Internationale Jury “Ventipertrenta” (International Digital Art Project); jureren van ingezonden werken van internationale professionele beeldend kunstenaars die deelnemen aan de jaarlijkse kunstwedstrijd Fotografie en Digital Art. Het kunstproject “Ventipertrenta” valt onder de internationale culturele Stichting Terra dell’Arte, gevestigd in Italië. De prijswinnaars krijgen een Artistic Residence aangeboden in Italië. 

Sinds 2012 – heden: Lid van het Internationale Artistieke Comité van “Museum M.I.D.A.C.”; het bewaken van de artistieke kwaliteit van de museale tentoonstellingen van het “Museum of International and Dynamic Contemporary Art”, gevestigd in Bellforte del Chienti – Italië. 

2012: Counsellor en Supervisor van W-afpiaap Project”, (Word Wide Artists for Peace Art Project), gevestigd in Istanboel – Turkije.

2013: Oprichter en Voorzitter van Culturele Stichting “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”, Leusden; het behartigen van de belangen van nationale en (inter)nationale kunstenaars. 

2013: Projectleider, Beheerder en Curator van het internationale kunstproject Project DIN A4. Bij dit project behoort een Hedendaagse Kunst Collectie van meer dan 1000 Hedendaagse Kunstwerken van 500 kunstenaars, wereldwijd. De beheerder draagt zorg voor het conserveren, exposeren en realiseren van Hedendaagse Kunst Tentoonstellingen van deze kunstcollectie in binnen- en buitenland.

2014: Oprichter van Museum voor Hedendaagse Kunst in Leusden, onder de naam “Museum M.A.C. House Leusden”. Doel: het bieden van een museaal platform voor Solo en Groep Tentoonstellingen van Hedendaagse Beeldende Kunst.

Sinds 2014 – heden: Art director Museum M.A.C. House Leusden, Coördinator en Begeleider van Artistic Residences van internationale kunstenaars in La Casa Holandesa en het Museum M.A.C. House Leusden

Kunstprijs:

2018: Margareth Degeling is Prijswinnaar van de  ‘Gouden K’, georganiseerd door Stichting Kunstweek, op voordracht van Wethouder van Cultuur, Erik van Beurden van de Gemeente Leusden. Doel van deze prijs is het onderscheiden van museum medewerkers, art directors en/of projectleiders, die uitzonderlijke prestaties hebben geleverd m.b.t. het onder de aandacht brengen van Hedendaagse Beeldende Kunst in Nederland.

Margareth Degeling met Wethouder Erik van Beurden tijdens uitreiking Kunstprijs ‘Gouden K’, Beursfabriek Nieuwegein nov. 2018

Margareth Degeling – Hoogtepunten als beeldend kunstenaar;

Deelname als beeldend kunstenaar aan 5 internationale Biennales en Triennale voor hedendaagse beeldende kunst;

2005:  “Biennale of Contemporary Art”, Arad – Roemenië

2005:  “Artists Biennale of Contemporary Art”, Hongkong – Rep. of China,

2005:  “Biennale of Contemporary Art”, Florence – Italy,

2007:  “Biennale of Contemporary Art”, Adana – Turkije,

2008:  “5th International Biennale of Miniature Art”, Csechostowa – Polen

2021 – 2021: Deelname aan 1e editie “Triennale van Tijuana” – Mexico

Belangrijkste Solo en Duo Tentoonstellingen:  

2007:  Titel solo expositie:  “El Jardín del Edén” (The Garden of Eden), “Galería de la Ciudad”, Tecate – Mexico

2008:  Titel solo expositie: “The Garden of Eden”, Museum M.I.D.A.C., Italy

2015 : September: Solo Expositie, title expo : “Cultural Heritage from another Perspective”, Museum M.I.D.A.C., Italië

2018: Duo Tentoonstelling van Margareth Degeling en Manuel Azaro. Titel  ‘Cultural Heritage from anothter Perspective’. Tegelijkertijd met deze tentoonstelling wordt een groep tentoonstelling en Educatieproject  gerealiseerd met de titel ‘Beladen Erfgoed’, met werk uit de Kunstcollectie van het Museum. Locatie: Museum M.A.C. House Leusden. Vanwege het realiseren van beide tentoonstellingen wordt het Museum benoemd tot ‘Partner van het Europees Erfgoed Jaar 2018’. (zie kopje Educatie)

2020: Duo Tentoonstelling Margareth Degeling met kunstenaar Manuel Azaro “De Nieuwe Wereld”, locatie Museum M.A.C. House Leusden. Zal er een Nieuwe Wereld ontstaan na de pandemie en zo ja hoe zal deze er dan uit komen te zien? Beide kunstenaars hebben dit thema uitgewerkt met fotografie van Margareth en schilderingen van Manuel Azaro.

Deelname aan de 1e editie van de “Triennale van Tijuana”, Mexico

2021 okt. t/m mei 2022: Deelname als beeldend kunstenaar aan de eerste editie van de “Triennale van Tijuana”, locatie CECUT, Tijuana, Mexico. Een grote tentoonstelling van 160 geselecteerde kunstenaars uit 14 landen die allen werk laten zien, gebaseerd op een hedendaagse thematiek. Mijn deelname betreft een kunst installatie “Pacha Mama” (Moeder Aarde) m.b.t. klimaat problematiek.

.-.-.-.-.-.-.-

Bestuurslid Stichting en Museum medewerker: Robert Poelstra,  (1965 Leeuwarden – woont en werkt in Leusden) 

C.V. Robert Poelstra:

2006 -2009: Medewerker van Internationale Kunstprojecten,  betrokken geweest bij de uitvoering van Tentoonstellingen van internationale kunstenaars van  “Project Ars Latina” en Terra dell’Arte” in Italië, 2006, Mexico, 2007 en Cuba, 2009

Sinds 2013 – heden: Medewerker en Penningmeester van Culturele Stichting “ La Casa Holandesa -Terra dell’Arte”

Sinds 2014 – heden: Teamlid/Medewerker van International Art Project DIN A4,

Sinds 2015 – Heden: Medewerker “Museum M.A.C. House – Leusden” 

.-.-.-.-.-.-

Manuel Azaro (1995, Leusden); Beeldend Kunstenaar, Medewerker Museum M.A.C. House Leusden, Medewerker Artistic Residencies voor internationale kunstenaars.

Manuel Azaro met Kunstprijs – Media Award 2018 – Locatie Museum voor Beeld en Geluid, Hilversum

C.V. Manuel Azaro:

Sinds 2013 – heden: Medewerker van Culturele Stichting “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”

Sinds 2014 – heden: Team Lid en Medewerker van “Project DIN A4”

2015: Jury lid van “Special Arts – Nederland”

Sinds 2015 – heden: Medewerker van “Museum M.A.C. House Leusden”

2015: Eervolle Vermelding: Erelid van Terra dell”Arte – uitreiking Certificaat door museumdirecteur Alfonso Caputo in Palazzo Bonfranceschi, Italië

Kort C.V. Manuel Azaro als beeldend kunstenaar – Hoogtepunten:

2012 : Werk in collectie bij het Internationale “Project DIN A4” en “Project W-Afpiaap”; ( World Wide Artists for Peace Project, Turkije) .

2012: Deelname aan groepsexposities van  “W-Afpiaap” in, o.a.  Roemenië en Turkije

2013: Deelname aan groepsexpo “W-Afpiaap”, “Hello Installation”, Istanbul – Turkije

2014: Deelname aan groepsexpo’s van “La Casa Holandesa” en “W-Afpiaap Project” in “Cultureel Gebouw V420” Nederland

2015: Deelname aan groepsexpositie van het Internationale Kunst Project DIN A4 in Palazzo Bonfranceschi – Italië. Manuel verwerft het ere lidmaatschap van Terra dell’ Arte, International en krijgt hiervoor een Certificaat uitgereikt.

2016: ‘Special Art Exhibition 2016’,  – Locatie: Museum M.A.C. House Leusden (Schilderingen)
2016: Groep Tentoonstelling: Museum Nairac, Barneveld (Schilderingen)
2019: Groep Tentoonstelling: Meander Ziekenhuis, Amersfoort (Schilderingen)
2019: Wijkcentrum ‘De Geus’, Hilversum (Schilderijen)

2018: Duo Tentoonstelling van Manuel Azaro en Margareth Degeling, ‘Cultural Heritage from another Perspective’ – Museum M.A.C. House Leusden

2018: Samen met drie Mexicaanse kunstenaars heeft Manuel Azaro workshops georganiseerd in het Jans Pakhuys – Amersfoort en bij Multi Media Station – Hilversum (beide instellingen zijn dagbestedingslocaties van Stichting Amerpoort)

2019: Samen met onze ‘Artist in Residence’ kunstenaar Juan Carlos Delgado uit Lima – Peru heeft Manuel Azaro gewerkt aan een muur schildering in ‘De Elleboog’, de nieuwe locatie van het Jans Pakhuys, Amersfoort.

2020: Duo Tentoonstelling Margareth Degeling met kunstenaar Manuel Azaro “De Nieuwe Wereld”, locatie Museum M.A.C. House Leusden. Zal er een Nieuwe Wereld ontstaan na de pandemie en zo ja hoe zal deze er dan uit komen te zien? Beide kunstenaars hebben dit thema uitgewerkt met fotografie van Margareth en schilderingen van Manuel Azaro.

Winnaar Kunst Prijs – Special Media Award:

2019 – november: Manuel Azaro wint Kunst Prijs, de ‘Special Media Award’ in de categorie ‘Beste Video’ met zijn video clip ‘Het Menselijk Brein’. De uitreiking vindt plaats in het Museum voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Werk in Collecties: Werk in privé collecties in Nederland, Spanje en Canada. Werk in Museum collectie van het M.A.C. House Leusden (tekeningen in het Internationale kunstproject DIN A4); de hoofdcollectie van het M.A.C. House.

.-.-.-.-.-.-

Leden van het Internationale Artistieke Comité van Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte, Leusden: 

De belangrijkste voorwaarde voor alle leden verbonden aan het internationale comité van onze Culturele Stichting, is dat zij behalve projectleiders, tevens werkzaam zijn als autonoom beeldend kunstenaar.        

Laura Castanedo, Mexico 

Multi-discipline artist; Visual artist, Performance Artist, Actress in theathre productions.Vice-President of “Terra dell’Arte” and “Ars Latina Project”, Organisor and  International Committee Member of  “Biennale of  Contemporary Art’, Arad- Romania 2005”, Member of International Committee of Ars Latina Project,  Member of International Committee of Cultural Foundation “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”, Leusden, Member of International Committee of “Museum M.A.C. House Leusden”, The Netherlands

Verónica Romero – Spain :

Visual Artist, also mentor of Cultural Foundation “La Casa Amarilla”, Málaga – Spain, Member of Terra dell’Arte, Member of Artistic Direction of Museum M.I.D.A.C., Belforte del Chienti – Italy, since 2013 : Member of International Committee of Cultural Foundation “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”, Leusden, Member of International Committee of “Museum M.A.C. House Leusden”, The Netherlands

David Burbano – Spain :

Visual Artist, also President of Cultural Foundation “La Casa Amarilla”, Málaga – Spain,  Member of International Committee of Cult. Foundation “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”, Leusden,  Member of International Committee of “Museum M.A.C. House Leusden”, The Netherlands.

José Vivieira – Portugal :

Visual Artist – digital art and photography, also Projectleader of “Fonlad”; ( Digital Art Festivals) Coimbra – Portugal, Honorary member of Terra dell’Arte, International Committee Member of Cultural Foundation “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”, Leusden, Member of International Committee of “Museum M.A.C. House Leusden”, The Netherlands

Yossiel Barosso – Cuba :

 (lives and works in Miami – U.S.A.) Visual Artist – digital art; Prize-winner of the annuals art competition of International Digital Art Project Ventipertrenta; she has won two times in 2012 and 2013 a solo exhibition in Museum MI.D.A.C, Italy,  a best visual digital artist. Honorary Member of Terra dell’Arte, International Committee Member of Cultural Foundation “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”, Leusden, as from 2014: International Committee Member of “Museum M.A.C. House  Leusden”, The Netherlands.

Safa Bute – Turkey:

Visual Artist, also Curator and  Organisor of International Art Exhibitions, also Organizor of “Biennale of Contemporary Art”, Adana – Turkey – 2007”, International Committee Member of “Biennale of Contemporary Art Arad – Romania 2005”, Honorary Member of Terra dell’Arte, Member of International Committee of Cultural Foundation “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte, Leusden, Member of Int. Committee of “Museum M.A.C. House Leusden”, The Netherlands

Cecilia Fernandez – Chile:

Visual Artist, also International Committee Member of “Biennale of Contemporary Art” , Arad – Romania 2005, Honorary Member of Terra dell’Arte, Member of Int. Committee of Cultural Foundation “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”, Leusden, Int. Committee Member of “Museum M.A.C. House Leusden”, The Netherlands

Juan Carlos Delgado – Peru:

Visual artist, also Honorary Member of Terra dell’Arte,  Curator and Organizor of one of the collective arts exhibition of the International Art Project DIN A4 in Lima – Peru, Honorary Member of Terra dell’Arte, since 2013: Int. Committee Member of Cult. Foundation “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”, Leusden, Member of Int. Committee “Museum M.A.C. House Leusden”, The Netherlands

Artan Balaj –Kosovo : (lives and works in Antwerp – Belgium)

Visual Artist Prize-winner of “Biennale of Contemporary Art”, Arad – Romania in 2005, as “young emerging artist”
Honorary Member of Terra dell’Arte, since 2013 Member of Int. Committee of Cult. Foundation “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”, Leusden, as from 2014 also Int. Committee member of “Museum M.A.C. House Leusden”, The Netherlands

Yunaika Martín – Cuba :

Visual Artist  (prize-winner at  “Biennale of Contemporary Art”,  Arad – Romania in 2005). Also Curator and International Committee Member of Ars Latina Project,  Honorary Member of Terra dell’Arte,  Member of the Int. Committee of Artistic Quality of  Museum M.I.D.A.C., Belforte del Chienti – Italy, Teacher of art disciplines on  “Academía de Belles Artes” – Havana,  as from 2013 Int. Committee Member of Cult. Foundation “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”, Leusden, since 2014 also Int. Committee Member of ‘Museum M.A.C. House Leusden”, The Netherlands

Joaquín Rodriguez – Argentina :

Visual Artist: photography, also Member of Terra dell’Arte. Organisor of many exhibitions and art projects  “Art Space Del Desierto”, Santa Rosa La Pampa – Argentina, Int. Committee Member of Museum M.A.C. House Leusden.

Hubert Huber – Germany :

Visual artist, Woodcarves, also Initiator and  one of the founders of “Passau Produzentengalerie”, Organizer of many national and international exhibitions and symposia. Participation and Consultant at “Art in Public Spaces, BBK LV Bavaria Passau, Initiator and founding member of “Kulturmodel Bräugasse”, Int. Commitee Member of Museum M.A.C. House Leusden.

Ernst Kraft – The Netherlands: 

(lives and works for many years  in Málaga – Spain).Visual artist,  multi-disciplines;  o.a. photography, installations, paintings, drawings, art movies. Ernst Kraft is one of the prize-winners of “The Biennale of Contemporary Art Arad – Romania 2005”,  his installations can be seen permanently in a.o. Passau – Germany and Mexico. Also International Committee Member of Ars Latina Project, Honorary Member of Terra dell’Arte, Member of the Artistic Committee of Quality of the Museum M.I.D.A.C., Italy. As from 2014 also International Committee Member of the “Museum M.A.C. House Leusden”,  The Netherlands. Also Ernst Kraft is one of the founders and formal Projectleaders of the International Art Project DIN A4. He has organized many exhibitions of  the DIN A4 collection, in many countries, all over the world. Also, under his supervision the DIN A4 collection was extended with the participation of many artists outside Europe, like Japan, Argentina, Chile, Peru, Mexico, a.o.  Nowadays the Art Collection DIN A4 has extended to  a collection  of more than 1000 contemporary artworks, made by artists, from all over the world. Since 2013 the Int. Project DIN A4 was taken over  from  the “Asociación Málaga On,  by our Cultural Foundation, by signing a “Transfer Act”, between the Asociación Málaga On and Cultural Foundation La Casa Holandesa – Terra dell’Arte, Leusden, The Netherlands. Now this Project DIN A4 with a collection of  more than 1000 contemporary art works will form the main collection of the “Museum M.A.C. House Leusden”, The Netherlands

Kunstenaarsinitiatieven:

Alle (inter) nationale kunstprojecten, waar onze Culturele Stichting mee samenwerkt of aan verbonden is, zijn gestart rond het jaar 2000 en opgezet vanuit kunstenaars initiatieven. Alle projecten zijn dus gestart van BOTTOM UP in plaats van TOP DOWN.  Dit is de meerwaarde van al onze internationale kunstprojecten en juist hier ligt onze kracht.

De meerwaarde van al deze kunstenaarsinitiatieven is het feit dat bijna alle bestuursleden, internationale comité leden en overige commissieleden,  ook zelf werkzaam zijn als  beeldend  kunstenaar.  Behalve de verschillende rollen die zij vervullen in de diverse organisaties, blijven zij zich tevens sterk profileren en ontwikkelen als beeldend kunstenaar. Vandaar dat juist zij precies weten wat zich afspeelt in de hedendaagse beeldende kunst in de diverse landen en waar behoefte aan is.  Steeds wordt gezocht naar nieuwe manieren en andere platformen om de verschillende kunstprojecten neer te zetten, uit te voeren en te organiseren, in allerlei verschillende landen over de hele wereld. Op deze wijze is er inmiddels een groot internationaal netwerk ontstaan,  waarbij gebleken is dat de kunstenaars verbonden aan de verschillende kunst projecten en organisaties bereid zijn elkaar belangeloos te ondersteunen. Veel kunstenaars zijn niet alleen kunstenaar maar hebben ook andere hogere en/of universitaire opleidingen gevolgd.

Gebleken is dat er onder de kunstenaars steeds nieuwe “leiders” en/of organisatoren opstaan, en dat er onder hen een enorme en gevarieerde verscheidenheid aan kennis en deskundigheid aanwezig is om allerlei kunstprojecten op te zetten, te begeleiden en te beoordelen op kwaliteit in verschillende landen over de wereld.

Het feit dat zoveel internationale kunstenaars zich belangeloos inzetten vooral deze kunstenaarsinitiatieven en daaruit voortvloeiende kunstprojecten,  is mede gelegen in het feit dat er niet gewerkt wordt met een sterk, van bovenaf opgelegd, hiërarchisch stelsel, dat er geen grote economische belangen spelen en dat er geen sprake is van een reeds van bovenaf uitgestippeld en vastgelegd beleid, waarin nauwelijks ruimte is voor nieuwe initiatieven.

Alle kunstprojecten, waar onze stichting mee samenwerkt, hechten veel waarde aan “artistieke kwaliteit”en springen steeds is op datgene waar behoefte aan is in de diverse landen.

2018 – Zesjarig bestaan Culturele Stichting La Casa Holandesa- Terra dell’Arte, Leusden – Twee Museumfeesten – Artists in Residence – Presentatie Museum Catalogus

In september en oktober 2018 heeft Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte Leusden, haar Zesjarig bestaan gevierd! Deze mijlpaal werd uitgebreid gevierd twee museumfeesten op 23 sept. en 7 okt. ’18. met fantastische tentoonstellingen èn een Catalogus Presentatie met een impressie van de hoogtepunten van het Tentoonstellingsbeleid ‘Zes jaar Culturele Stichting La Casa Holandesa en Museum M.A.C. House Leusden’. Ook zijn in deze Museum Catalogus impressies van de Artistic Residencies van onze internationale kunstenaars opgenomen. Deze catalogus werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het Anjerfonds van het Prins Bernard Cultuurfonds, waarvoor onze dank.

Artists in Residence: Van eind aug. t/m eind sept. verbleven de jonge en zeer getalenteerde kunstenaars, ‘Trillizos Torres Pacheco’, de kunstenaarsnaam van de drieling, Leonel, Luís en Lorenzo Torres Pacheco  (1996, Mexico) een maand bij ons als ‘Artists in Residence’. Op  museum locatie hebben zij gewerkt aan hun tentoonstelling, werk op doek met olieverf, thema – Oorzaak en Gevolg van Menselijke Emoties en Relaties. Deze jonge kunstenaars hebben deelgenomen aan diverse groep en solo tentoonstellingen in Mexico, Californië en Italië.  Ook hebben zij vorig jaar hun eerste internationale prijs mogen ontvangen voor hun werk.

Foto: ‘Toma de desiciones’ / ‘Taking decisions’ Werk in olieverf van los ‘Trillizos Torres Pacheco’

1e Museumfeest – 23 sept. a.s. 14.30 – 17.00 ter gelegenheid van ons Zesjarig bestaan. Opening van de Tentoonstelling ‘Cause and Effect of Human Emotions and Relations’ van ‘Trillizos Torres Pachecho’ uit Mexico. Het werd een interessante en gezellige culturele middag met Beeldende Kunst, Muziek en Poëzie. Uiteraard waren de kunstenaars Leonel, Luís en Lorenzo ook bij de opening. Verschillende artiesten hebben hun medewerking verleend aan deze bijzondere middag.

2e Museumfeest – 7 okt .a.s.  14.30 – 17.00 ter gelegenheid van het Zesjarig bestaan van onze Culturele Stichting. Presentatie van de Museum Catalogus èn de Opening van de Tentoonstelling ‘Hekwerk’ met recent werk van internationaal beeldend kunstenaar,  Ernst Kraft uit Spanje.  Ernst Kraft was bij de opening van zijn tentoonstelling in het M.A.C. House aanwezig zijn. Ook deze middag werd een divers cultureel gebeuren met Beeldende Kunst, Poëzie en Muziek. Diverse artiesten hebben wederom ook voor dit feest hun medewerking toegezegd. De officiële ceremonie heeft plaats gevonden om 15.00 uur en werd verzorgd door onze Burgemeester Bouwmeester die na de openingsspeech, als eerste, samen met Ernst Kraft en andere aanwezige kunstenaars die in de catalogus genoemd worden,  een exemplaar van de Museum Catalogus uitgereikt hebben gekregen.

Foto: Ernst Kraft

Kunstenaars info – Ernst Kraft (Spanje/Ned.) Na een reis van 5 jaar door diverse landen in Noord, Midden en Zuid Amerika en na 12 jaar gewoond en gewerkt te hebben in Amsterdam, besloot Ernst Kraft (geb. 1952 te Bloemendaal) zich permanent te vestigen in Spanje. Sinds 1989 woont en werkt hij in Malaga. De kunstenaar werkt in verschillende disciplines; tekenen, schilderen, objecten, sculpturen en installaties. Zijn constructies en installaties zijn permanent te zien in verschillende landen, o.a. in Léon – Mexico, Passao – Duitsland en Santa Rosa – Argentinië. Behalve beeldend kunstenaar is Ernst Kraft ook schrijver en heeft hij inmiddels twee boeken gepubliceerd. Tevens is hij één van de voormalige beheerders van het Internationale Kunstproject DIN A4 en onder zijn leiding is de bijbehorende kunstcollectie uitgebreid tot 1000 Hedendaagse Kunstwerken van 500 nationale en internationale kunstenaars, wereldwijd. Het DIN A4 project en de bijbehorende kunstcollectie wordt sinds een aantal jaren beheerd door onze Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte, Leusden en maakt deel uit van de grootste kunstcollectie van het Museum M.A.C. House Leusden.

.-.-.-.