Agenda

Museum Open: De openingen en exposities in Museum M.A.C. House Leusden zijn voor iedereen gratis te bezoeken. Bezoekersadres: Dalmatië No. 5 – 3831 EE Leusden. Openingstijden op afspraak. zie Contact.

.-.-.-.

Museumjaar 2022 :

“Hidden Treasures” Welkom op de Opening 25 sept.’22 van 14.30 – 17.00. Opening van twee Tentoonstellingen. In de loop der jaren heeft het Museum een aantal series kunstwerken gekregen, geschonken door diverse kunstenaars die bij ons een solo tentoonstelling hebben gehad. Eindelijk zijn een aantal van deze series, in een bijzondere samenhang te zien, onder de tentoonstellingstitel “Hidden Treasures”. Deelnemende kunstenaars aan deze tentoonstelling zijn o.a. Juan Carlos Delgado (Peru), Ronald Guillén Campos (Cuba), Martin Lersch (Duitsland), Margareth Degeling (NL), Alfonso Caputo (Italië), Manuel Azaro Artist (NL), Laura Ibarra Castanedo (Mexico) en werk van Gastkunstenaar Werner Klompen (NL). Tevens zal de 25ste editie te zien zijn van “International Project DIN A4”, met werk van nationale en internationale kunstenaars, uit de grootste kunstcollectie van het M.A.C. House. 

Tentoonstellingsduur: 25 sept.’22 t/m 31 jan/’23

.-.-.-.-.

“Levensverhalen’ Welkom op de Opening 24 april ’22 van 14.30 – 17.00 – Solo Tentoonstelling van Alfonso Caputo (1961) Italië. De kunstenaar zal tijdelijk bij ons als ‘Artist in Residence’ verblijven en aanwezig zijn op de opening. 

‘Life Tales’, Alfonso Caputo

Over de Tentoonstelling ‘Levensverhalen’/ ‘Life Tales’ / ‘Historias de la Vida’;  de kunstenaar gebruikt Digital Art en Video om zijn Perceptie op het Universele Leven van de mens weer te geven, waarin “Emoties, Herinneringen en Dromen” centraal staan.  Met veel  Verbeeldingskracht komt de  Droomwereld van Alfonso Caputo stap voor stap tot leven. Laat je verrassen door de Magische Universele Droombeelden uit het Collectieve Geheugen van de Mens. Tentoonstellingsduur: 24 april t/m 31 augustus ’22.

.-.-.-.

“De Kunstenaar en zijn Muze” Opening 30 jan. a.s. 14.30 – 17.00 – Welkom! Solo Tentoonstelling van Andres Cimas Ramos, Spanje. Ook te zien: Groep Tentoonstelling de 22e editie van het Internationale Kunst Project DIN A4 – M.A.C. House met werk uit de museumcollectie. Tentoonstellingsduur: 30 jan. t/m 13 mrt. ’22. De kunstenaar Andres Cimas Ramos zal aanwezig zijn op de opening! Uiteraard voldoet het M.A.C. House aan de regelgeving omtrent covid.  Nog te zien t/m 6 jan.’22: Solo Tentoonstelling van Heleen van Tilburg.

.-.-.-.

Museum Jaar 2021 :

Nu te zien: 19 Sept. ’21 t/m 2 jan. ’22: – Fotografie en Video – Solo Tentoonstelling ‘Just another Brick in the Wall’ van Heleen van Tilburg (1962, Amersfoort) en Groep Tentoonstelling  20e Int. Art Project DIN A4, met werk uit de museumcollecties van het M.A.C. House. 

25 April t/m 5 sept. ’21: – Grafiek en Schilderingen – Solo Tentoonstelling van Helma Veugen (1957, Limburg). De kunstenaar werkt direct naar de natuur in de Groote Peel  Ook te zien werk uit de museumcollectie, de 19e Int. Art Project DIN A4.

31 Jan. t/m 11 april ’21: – Solo Tentoonstelling ‘Conexiones’ van Angela Gonzalez (1953, Mexico). De kleurrijke schilderingen met borduursels die in het museum te zien zullen zijn, zijn gemaakt tijdens de residence van de kunstenaar in Italië. Het werk is eerder te zien geweest in het M.I.D.A.C., Museum of International, Dynamic and Contemporary Art in Italië in 2019. Ook te zien werk uit de museumcollectie van het M.A.C. House.; Groep Tentoonstelling: 18e Int. Art Project DIN A4, met werk uit de museumcollectie. 

Museum Jaar 2022 – Verwacht: 

Jan. t/m Mrt. ’22: Solo Tentoonstelling van Andres Cimas Ramos (Barcelona – Spanje), alsmede groep tentoonstelling 21e editie Int. Kunst Project DIN A4 met werk uit de museumcollectie.

April t/m Sept. ’22: – Solo Tentoonstelling met Foto en Video kunst van Alfonso Caputo, Italië, alsmede groep tentoonstelling 22e editie Int. Kunst Project DIN A4 met werk uit de museumcollectie.

Sept. t/m Dec. ’22 : – Fotografie en Video – Solo Tentoonstelling van Gabriel González Carreño (1986, Santa Rosa – La Palma, Argentinië) – Deze jonge Argentijnse fotograaf en cineast zal als Artist en Residence kunstenaar in het M.A.C. House werken aan een Fotografie en Documentaire Project.  Thema: Zijn ervaringen als Artist in Residence in Nederland. Ook te zien Groep Tentoonstelling de 23e editie Int. Kunst Project DIN A4 met werk uit de museumcollectie. Opening verwacht begin sept.’22

Museum Jaar 2020 

Gezien de wereldwijde pandemie en een verbouwing, hebben we ons genoodzaakt gezien de museumagenda voor 2020 aan te passen. Nu te zien t/m 24 jan.’21: Duo tentoonstelling van Margareth Degeling en Manuel Azaro Poelstra uit Leusden. Ook te zien de de 17e en 18e editie van het Internationale Kunstproject DIN A4, met werk van nationale en internationale kunstenaars die vertegenwoordigd zijn in de kunstcollectie van het M.A.C. House Leusden. In beide tentoonstellingen staat het thema ‘De Nieuwe Wereld’ centraal. Welkom!

1 juni ’20 t/m 24 jan. ’21: ‘De Nieuwe Wereld’ – duo tentoonstelling van Margareth Degeling en Manuel Azaro Poelstra uit Leusden, alsmede Groep Tentoonstellingen de 17e en 18e editie DIN A4.

‘De Nieuwe Wereld’;

 Zal er sprake zijn van een Nieuwe Wereld, na de pandemie en zo ja hoe zal deze er dan uit komen te zien? Zal men de nadruk blijven leggen op economische groei en de consumptiemaatschappij of is het mogelijk dat men een ander perspectief zal laten prevaleren, zoals meer aandacht voor het behoudt van Natuur en Milieu met het oog op de toekomstige generaties? Deze vragen staan centraal in ‘De Nieuwe Wereld’. 

‘De Nieuwe Wereld’

.-.-.-.

17e Int. Art Project DIN A4

.-.-.-.

‘De Nieuwe Wereld’

.-.-.-.

18e Int. Art Project DIN A4

.-.-.-.

Museum Jaar 2019 – Tentoonstellingen – Agenda:

2019 is wederom een interessant Museum Jaar geworden met medewerking van nationale en internationale kunstenaars. Alle kunstenaars die een solo tentoonstelling hebben gehad in het Museum zijn naar Leusden gekomen als ‘Artist in Residence’ om op museumlocatie te werken aan hun tentoonstellingen in het M.A.C. House Leusden.

 Zondag 15 sept. ’19 vond de Opening plaats van twee Tentoonstellingen – Solo en Groep – alsmede grote Muurschildering van beeldend kunstenaar Juan Carlos Delgado (1979 Lima, Peru).

15 sept ’19: Muurschildering en Solo Tentoonstelling: ‘I’m only doing Comics’ van Juan Carlos Delgado – Peru. Speciaal voor deze gelegenheid zal de kunstenaar overkomen naar Leusden en op Museum locatie werken aan een muurschildering van 6m bij 2.40 m! Onlangs is deze wand, speciaal voor dit doel, gestuukt door Bouwbedrijf Bloemendal, in het kader van een gesloten match tijdens Matchbeurs Leusden 2018, tussen het Museum en Bloemendal. Nogmaals onze dank hiervoor! Tentoonstellingsinfo: Met de solo tentoonstelling ‘I’m only doing Comics’, tracht de Peruaanse kunstenaar Juan Carlos, grip te krijgen op de werkelijkheid en het leven in de grote stad. De kunstenaar gebruikt in zijn werk Tekeningen en Stripverhalen. Deze vorm van expressie in de Hedendaagse Beeldende Kunst is een directe manier van communicatie en staat haaks op de audio visuele wijze, waarop men tegenwoordig de wereld waarneemt. Deze kunstvorm is uitermate geschikt om de complexiteit en de vraagstukken van het huidige leven weer te geven. Thema’s in zijn werk zijn o.a.: de 24 uur Economie, de Rat Race, Individualiteit versus Conformisme, het zoeken naar Spiritualiteit versus een ‘Sterke Leider’, Rijkdom versus Armoede. Tevens worden we door het werk van Juan Carlos geconfronteerd met dat wat vaak ontbreekt in ons drukke bestaan, eenzaamheid een gebrek aan persoonlijke aandacht, liefde en mededogen voor de mede mens.

Ook te zien tijdens de opening 15 sept. ’19: Groep tentoonstelling – de 15e editie van het Internationale Kunst Project DIN A4 met nieuwe werken van regionale kunstenaars!

.-.-.-.

Museum Agenda 2019:

Veranderend Landschap en Rivieren Landschap rondom de Maas :
Solo ‘Maas Mijmeringen’ van Ruth van de Pol (Ned.) en Groep – 14e Kunst Project DIN A4 – M.A.C. Welkom Opening:  zondag 20 jan. ’19 14.30 – 17.00 – M.A.C. House – Tentoonstellingsduur: 20 jan. t/m 24 mrt 2019

Onrecht versus Hoop :
Solo van Beeldend Kunstenaar en Dichter Ingrid Rosas (Léon – Mexico) Recent werk met Poëzie Opening: Welkom Opening: zaterdag 30 maart  ’19 14.30 – 17.00 – M.A.C. House Leusden – Tentoonstellingsduur: 30 mrt t/m 8 sept.’19

‘Comics’ Stripverhalen in de Hedendaagse Beeldende Kunst :
Solo van Beeldend Kunstenaar Juan Carlos Delgado (Lima – Peru) ‘Comics’ Welkom op de Opening: Zondag 15 sept.’19 14.30 – 17.00 – M.A.C. House – Tentoonstellingsduur: 15 sept. t/m 12 okt. ’19

.-.-.-.-.

2018

2018 – Zesjarig bestaan Culturele Stichting La Casa Holandesa- Terra dell’Arte, Leusden – Twee Museumfeesten – Artists in Residence – Presentatie Museum Catalogus

In september en oktober 2018 viert Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte Leusden, haar Zesjarig bestaan! Deze mijlpaal zal uitgebreid gevierd worden met twee museumfeesten op 23 sept. en 7 okt. a.s. met fantastische tentoonstellingen èn een Catalogus Presentatie met een impressie van de hoogtepunten van het ‘Tentoonstellingsbeleid  Zes jaar Culturele Stichting La Casa Holandesa en Museum M.A.C. House Leusden’. Ook zijn in deze Museum Catalogus impressies van de Artistic Residencies van onze internationale kunstenaars opgenomen. Deze catalogus wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het Anjerfonds van het Prins Bernard Cultuurfonds, waarvoor onze dank.

Artists in Residence: Van eind aug. t/m eind sept. zullen de jonge en zeer getalenteerde kunstenaars, ‘Trillizos Torres Pacheco’, de kunstenaarsnaam van de drieling, Leonel, Luís en Lorenzo Torres Pacheco  (1996, Mexico) een maand bij ons te gast zijn als ‘Artists in Residence’. Op museumlocatie zullen zij gaan werken aan hun tentoonstelling, werk op doek met olieverf, thema – Oorzaak en Gevolg van Menselijke Emoties en Relaties. Deze jonge kunstenaars hebben deelgenomen aan diverse groep en solo tentoonstellingen in Mexico, Californië en Italië.  Ook hebben zij vorig jaar hun eerste internationale prijs mogen ontvangen voor hun werk.

Foto: ‘Toma de desiciones’ / ‘Taking decisions’ Werk in olieverf van los ‘Trillizos Torres Pacheco’

Welkom 1e Museumfeest – 23 sept. a.s. 14.30 – 17.00 ter gelegenheid van ons Zesjarig bestaan. Opening van de Tentoonstelling ‘Cause and Effect of Human Emotions and Relations’ van ‘Trillizos Torres Pachecho’ uit Mexico. Het belooft een interessante en gezellige culturele middag te worden met Beeldende Kunst, Muziek en Poëzie. Uiteraard zullen de kunstenaars Leonel, Luís en Lorenzo erbij zijn. Verschillende artiesten hebben hun medewerking al toegezegd aan deze bijzondere middag.

Welkom  2e Museumfeest – 7 okt .a.s.  14.30 – 17.00 ter gelegenheid van het Zesjarig bestaan van onze Culturele Stichting. Presentatie van de Museum Catalogus èn de Opening van de Tentoonstelling ‘Hekwerk’ met recent werk van internationaal beeldend kunstenaar,  Ernst Kraft uit Spanje.  Ernst Kraft zal bij de opening van zijn tentoonstelling in het M.A.C. House aanwezig zijn. Ook deze middag zal een divers cultureel gebeuren worden, waarbij Beeldende Kunst, Poëzie en Muziek centraal komen te staan. Diverse artiesten hebben ook voor dit feest reeds hun medewerking toegezegd. De officiële ceremonie zal plaatsvinden rond 15.00 uur door onze kersverse Burgemeester Bouwmeester die na de openingsspeech, als eerste, samen met Ernst Kraft en andere aanwezige kunstenaars die in de catalogus genoemd worden,  een exemplaar van de Museum Catalogus uitgereikt krijgen.

Foto: Ernst Kraft

Kunstenaars info – Ernst Kraft (Spanje/Ned.) Na een reis van 5 jaar door diverse landen in Noord, Midden en Zuid Amerika en na 12 jaar gewoond en gewerkt te hebben in Amsterdam, besloot Ernst Kraft (geb. 1952 te Bloemendaal) zich permanent te vestigen in Spanje. Sinds 1989 woont en werkt hij in Malaga. De kunstenaar werkt in verschillende disciplines; tekenen, schilderen, objecten, sculpturen en installaties. Zijn constructies en installaties zijn permanent te zien in verschillende landen, o.a. in Léon – Mexico, Passao – Duitsland en Santa Rosa – Argentinië. Behalve beeldend kunstenaar is Ernst Kraft ook schrijver en heeft hij inmiddels twee boeken gepubliceerd. Tevens is hij één van de voormalige beheerders van het Internationale Kunstproject DIN A4 en onder zijn leiding is de bijbehorende kunstcollectie uitgebreid tot 1000 Hedendaagse Kunstwerken van 500 nationale en internationale kunstenaars, wereldwijd. Het DIN A4 project en de bijbehorende kunstcollectie wordt sinds een aantal jaren beheerd door onze Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte, Leusden en maakt deel uit van de grootste kunstcollectie van het Museum M.A.C. House Leusden.

Nu te zien in het M.A.C. House t/m 30 sept.’18: Solo Tentoonstelling en Educatieproject ‘Reconstruction’, thema – Oorzaak en Gevolg van Urbanisatie op micro- en macro niveau, gerealiseerd door Claudia Furlani, São Paulo – Brazilië (meer info ‘Reconstruction’, zie Nieuwsbrief 15 februari 2018).

.-.-.-.

2018: 15 april t/m 30 sept.’18: Tentoonstelling ‘Reconstruction’,tevens bedoeld als Educatieproject voor jong en oud. Werk van Claudia Furlani (1964 São Paulo, Brazilië), waarbij Oorzaak en Gevolg van Urbanisatie op micro en macro niveau centraal staat. Claudia Furlani mixt verschillende bijzondere technieken, zoals fotografie, collages, schilderingen en ditigal art in haar kunstwerken. Dit levert prachtige sprookjesachtige en surrealistische beelden op.

Urbanisatie 

oorzaak en gevolg op

Micro en Macro niveau

Macro: Wereldwijd trekken steeds meer mensen van het platteland naar de stad. De verstedelijking neemt toe terwijl het platteland steeds meer leegloopt. Wereldwijd blijven steden zich uitbreiden. Oorzaak en gevolg, een reconstructie. Armoede en klimatologische veranderingen spelen een grote rol, maar ook materialisme en consumentisme. Door toedoen van de mens verandert het klimaat. Door het stijgen van de temperatuur, worden steeds meer gebieden onbewoonbaar. Vruchtbare gebieden veranderen in woestijn. Het bestaan van plant, mens en dier wordt bedreigd door droogte, overstromingen en andere natuurrampen. De verstedelijking rukt op. Arme mensen trekken naar de stad in de hoop op een beter bestaan, terwijl rijke mensen zich steeds meer verplaatsen van de binnenstad naar buitensteden. Enerzijds streven zij meer ruimte, rust en privacy na, anderzijds is het wel de bedoeling dat de voorzieningen in de nabij gelegen steden gemakkelijk bereikbaar blijven. Het verschil tussen rijk en arm neemt toe. Er ontstaan meer dure buitenwijken en tegelijkertijd meer sloppenwijken. Dit alles leidt tot chaos.

Micro: Hoe gaan wij hier zelf mee om? Nederland is vrij dicht bevolkt. De vraag naar woningen blijft echter toenemen. Elke gemeente en regio zal zich met dit onderwerp uiteen moeten zetten en keuzes maken. Waar kiezen we voor? Alle Leusdenaren hebben mogen meedenken met dit onderwerp. Gaan we meer huizen bouwen ter ondersteuning van de regio Amersfoort of kiezen we voor het behoud van de natuur? Leusden heeft zijn keuze gemaakt. Er zullen de  komende jaren alleen woningen worden gebouwd om aan de behoefte van eigen inwoners tegemoet te komen, met het doel onze prachtige groene leefomgeving zoveel mogelijk in stand te houden. Fijn dat inwoners betrokken worden bij een dergelijke keuze.

Blijft de vraag: Voelen we ons alleen verantwoordelijk voor onze eigen leefomgeving of ook voor de leefbaarheid op marco niveau? Zijn er duurzame oplossingen te bedenken om de toenemende urbanisatie en de gevolgen daarvan in goede banen te leiden? Is het mogelijk de onleefbaarheid van grote gebieden tegen te gaan? Kunnen we hier zelf een bijdrage aan leveren op micro en/of macro niveau en hoe dan? Deze tentoonstelling is tevens bedoeld als educatieproject voor jong en oud. 

Het project ‘Reconstruction’ wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie uit het Fonds voor Duurzame Initiatieven van de Gemeente Leusden, waarvoor onze dank!

Tentoonstellingsduur:  ‘Reconstruction’: 15 april t/m 30 sept.’18.

.-.-.-.

2018 is uitgeroepen tot Jaar van het Cultureel Erfgoed.

28 jan. t/m 8 april ’18: Te zien in het M.A.C. House Leusden:  Twee Tentoonstellingen tevens bedoeld als Educatie Project, waarbij ‘Cultureel Erfgoed’ centraal zal komen te staan.  Opening: 28 jan. 2018, welkom van 14.30 – 17.00 in het museum M.A.C. House Leusden.

Cultureel Erfgoed omvat alles dat cultuurhistorische waarde heeft en gezamenlijk de materiële en immateriële erfenis vormt van elke samenleving. Cultureel Erfgoed is derhalve een breed begrip, dat uiteenloopt van archeologische vondsten en kunstcollecties, naar gebruiken en gewoontes, archieven, verhalen en overleveringen. Verleden, heden en toekomst hangen nauw met elkaar samen. Het overdragen van Cultureel Erfgoed leidt tot meer historisch besef, begrip voor het heden en keuzes voor de toekomst. Overdracht en kennis van Cultureel Erfgoed verbindt mensen, gemeenschappen en culturen en bevordert sociale betrokkenheid en integratie.

– ‘Cultural Heritage from another Perspective’ – Duo Tentoonstelling van Manuel Azaro en Margareth Degeling uit Leusden. Beide kunstenaars worden, elk op hun eigen wijze, geïnspireerd door Cultureel Erfgoed. Thema’s: Geschiedenis en Mythologie. Te zien zijn Objecten en Schilderingen in nieuwe en oude schilderstechnieken.

Margareth Degeling ‘Ancient Landscape’, ei-tempera

Over de kunstenaars: Biënnales: Margareth Degeling (1960) heeft deelgenomen aan 5 internationale Biënnales voor Hedendaagse Kunst; 2005: Biënnale of Contemporary Art, Arad – Roemenië, Artists Biënnale of Hongkong, Iternational Biënnale of Contemporary Art, Florence – Italië, 2007: International Biënnale of Contemporary Art in Adana – Turkije en 2008: Biënnale of Miniature Art, Czestochowa – Polen. Manuel Azaro (1995) werkt als kunstenaar bij het Jans Pakhuys, Amersfoort en heeft in 2015 deelgenomen aan de internationale ‘Art Brut Biënnale’ in Hengelo.
                                                Manuel Azaro ‘Ancient Landscape’ in acryl

-Beladen Erfgoed: Groep  Tentoonstelling – 13e edit. Int. Kunst Project DIN A4 – M.A.C. House. Niet al het Cultureel Erfgoed is op rechtmatige wijze verkregen en doorgegeven. Denk aan kolonialisme, slavernij, oorlogen, kruistochten, het opleggen van religie, het vernietigen van en toe eigenen van kunstschatten. Nationale en internationale kunstenaars zullen deze thematiek belichten vanuit verschillende perspectieven. De getoonde werken behoren tot de Museum Collectie.

Tentoonstellingsduur: 28 jan. t/m 8 april 2018.

 .-.-.-.   

Tentoonstellingen 2017 / 2018:

8 oktober ’17 t/m 21 jan. ’18: Fotografie Tentoonstelling, met deelname van twintig internationale kunstenaars, waarbij de relatie van de Mens met de Natuur centraal staat:

Fotografie Tentoonstelling ‘What the heart Sees’ – Thema’s Duurzaamheid en Milieu :

Opening Tentoonstelling 8 okt. 2017 van  14.30 – 17.00. Welkom in het Museum M.A.C. House Leusden!

De titel van de tentoonstelling:  ‘What the heart sees’, verwijst naar het feit dat de deelnemers ‘kijken met hun hart’ en trachten, elk op hun eigen unieke wijze, de relatie van de Mens met de Natuur weer te geven. De volgende vraagstellingen komen aan de orde: Op welke wijze beleven de kunstenaars uit de verschillende landen en werelddelen, de relatie tussen de mens en de natuur? Waar ligt hun focus? Wordt de schoonheid van de natuur benadrukt of de vernietiging van de natuur door menselijk ingrijpen? In hoeverre is de mens verantwoordelijk en is er nog wat te redden? Op al deze vragen proberen de kunstenaars een antwoord te geven.  De tentoonstelling is heel divers en geeft de verschillende beschouwingen, reflecties en interpretaties van de kunstenaars weer.

          

Left: Jorge Valente, Right: Bruno Matos

Deelnemende kunstenaars: Rúben Almeida Pinto – Portugal, Pi Backus – Nederland, David Burbano – Spanje, Alfonso Caputo – Italië, Eva Casal – Spanje, Laura Castanedo – Mexico, Stefano Ciochetti – Italië, Oscar Ferranti – Italië, Marco Gratani – Italië, Claudia Furlani – Brazilië, Andrea Lopez – Mexico, Luna Martini- Spanje, Bruno Matos – Portugal, Mario Montalván – Mexico, Simona Muscolini – Italië, Angelo Pastorello – Brazilië, Joaquín Rodriquez – Argentinië, Luciano Tacari – Italië, Jorge Valente – Portugal, Roberto Verolini – Italië.       

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door subsidie uit het fonds ‘Duurzame Initiatieven’ van de Gemeente Leusden.

Tentoonstellingsduur: 8 oktober ’17 t/m 21 jan. 2018

.-.-.-

25 juni t/m 1 oktober ’17: Mexico ! 25 juni 2017 zal vanaf 14.30 tot 17.00 de opening plaatsvinden van twee bijzondere tentoonstellingen, waarbij het land Mexico centraal komt te staan. Solo tentoonstelling ‘Colores de Poemas’ / ‘Colours of Poems’ van Laura Ibarra Castanedo, Mexico. Deze bijzondere Mexicaanse kunstenaar exposeert met kleurrijke werken en laat zich inspireren door muziek en gedichten. Ook te zien: Groep tentoonstelling 12e editie DIN A4 – M.A.C. House met werk op A4 formaat van Mexicaanse kunstenaars.

  

Solo Tentoonstelling van Laura Ibarra Castanedo – Mexico: In het M.A.C. House exposeert Laura met een serie kleine werken ‘Colores de Poemas’, ‘Colours of Poems’, kleurrijke werken met bijzondere composities en een bijzondere ritmiek. In haar werk herken je de kunststromingen kubisme en dadaïsme. Zij wordt geïnspireerd door literatuur, muziek en gedichten van o.a. Frederico García Lorca en door verschillende kunstenaars, zoals Salvador Dalí. Haar composities en kleurgebruik doen denken aan vensters en ramen van glas in lood, waardoor je de unieke kleurrijke muzikale wereld van deze kunstenaar kan waarnemen. In de andere museumruimte zijn werken te zien van diverse Hedendaagse Mexicaanse kunstenaars, de 12 editie DIN A4 in het M.A.C. House, met werken uit de hoofdcollectie van het Museum.

Laura Ibarra Castanedo woont en werkt in Tecate, Mexico, vlakbij de grens van Mexico en de U.S.A.  Laura is een kunstenaar die werkt in vele disciplines, zij is behalve beeldend kunstenaar, performance kunstenaar, zangeres en actrice in diverse theater producties. Tevens is zij vice-president van de internationale kunst organisatie Terra dell’Arte, van het Museum M.I.D.A.C. in Italië, alsmede lid van het internationale comité van de Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte, Nederland. Als beeldend kunstenaar heeft zij de opleiding gedaan bij ‘Artes Visuales’ van de Universidad Autónoma in Baja California,  in de volgende disciplines, schilderen, beeldhouwen, dichtkunst en muziek.  Zij exposeert wereldwijd en heeft tentoonstellingen gehad in o.a. Mexico, Italië, Spanje, Rusland, Ecuador Roemenië, Nederland Korea, Bulgarije, China en Cuba. Ook heeft zij prijzen en eervolle vermeldingen voor haar werk mogen ontvangen, o.a. tijdens de Biennale van Sint Petersburg in 2004.  Haar werk bevindt zich in diverse kustcollecties van diverse musea en in privé collecties, wereldwijd.

Groep Tentoonstelling: Ook te zien de 12e editie van kunst Project DIN A4, met werken in verschillende disciplines op A4 formaat van Hedendaagse Mexicaanse Kunstenaars: 

Publicatie Leusderkrant juni 2017: Exposities MEXICO!

 

Namenlijst Mexicaanse kunstenaars in 12e editie Kunstproject DIN A4:

Sergio Arturo Toledo, Ingrid Rosas, Gustavo Posadas, Elisa Perea Hernández, Nuria Metzli Montoya, Franco Mendez Calvillo, Gabriele Escárcega, Irma Dugelby, Laura Castanedo.

Persbericht Leusden Nu:  21 /6/’17: ‘Kleurrijk werk van Laura Ibarra Castanedo’ : 

Expositieduur: 25 juni t/m 1 oktober 2017

.-.-.-.

9 april t/m 6  juni ’17: Solo tentoonstelling  ‘Black light Installation Boxes’, van beeldend kunstenaar Werner Klompen, Ned. èn  Groep tentoonstelling: 11e editie Project DIN A4 met werk van Hedendaagse Nederlandse kunstenaars, uit de hoofdcollectie van het museum.  

De expositie ruimte voor solo kunstenaars zal een totale ‘make-over’ ondergaan! Laat je verwonderen door deze metamorfose met de installatie ‘Black light installation Boxes’ van de bijzondere kunstenaar Werner Klompen uit Nederland! Om deze metamorfose tot stand te brengen zal de kunstenaar voorafgaand aan de opening, werken op museumlocatie om dit project tot stand te brengen. Uiteraard zal de kunstenaar ook aanwezig zijn op de opening. Behalve deze solo tentoonstelling zal een groep expositie te zien zijn van het Kunst Project DIN A4, met werken van Nederlandse kunstenaars uit de hoofdcollectie van het museum. Museumbezoekers en belangstellenden zijn van harte welkom op 9 april a.s. tussen 13.00 – 17.00 uur in het ‘M.A.D. House’ van Museum M.A.C. House Museum, Dalmatië 5, 3831 EE Leusden.

  

                                                                           Expositieduur: 9 april t/m 6 juni 2017

.-.-.-.-.

 22 jan. ’17 –  29 maart ’17:  Twee bijzondere exposities waarbij Hedendaagse Beeldende Kunst van   Roemeense kunstenaars centraal komt te staan; Solo expositie van Camelia Davidescu, Roemenië – België met ‘Nature Humaine” en Groep expositie: 10e editie Project DIN A4 – M.A.C. House Leusden / Roemeense kunstenaars. 

  • Solo expositie van Camelia Davidescu, Roemenië – België met ‘Nature Humaine”. Opening expositie 22 jan. 13.00 – 17.00. Welkom! In het M.A.C. House zijn  schilderijen en tekeningen van Camelia Davidescu te zien , waarin zowel figuratieve als abstracte elementen een belangrijke rol spelen.  Voor de kunstenaar staat Tekenen voor praten en schrijven, Lijnen zijn woorden, Kleur vult de leegte en geeft accent. Camelia gebruikt veel zwart, wit en grijs tinten in haar werk, afgewisseld met rood en oker.  Thema’s: Mens en Natuur, de Vrouw, Maatschappij, Politiek, Communicatie. Camelia Davidescu  tracht zowel bezigheden als emoties van de mens te vertolken. De verbondenheid van de Mens met de Natuur komt tot uiting door een hoofd of hart in de vorm van een landschap.  Mensen komen samen in groepen als bloemen in een boeket of groepen bomen, zoekend naar bescherming. Lijnen in een knoop, riet of bomen,  zijn verbeelding van conflicten. De titels als ‘in- uit, draai weg, pijn en schuringen’,  verwijzen naar de intepretatie van menselijke emoties, conflicten en pijn. De werken met de titels ‘Bankcrisis’ en ‘Ontwortelden’ verwijzen naar het feit dat, volgens Camelia, de maatschappij en de menselijke natuur  geld belangrijker maakt dan gevoelens, waardoor  een cyclus ontstaat van werken, presteren en ‘voortuitgang’, met als gevolg financiële crisis, oorlog, armoede, emigraties, vluchtelingen en ontwortelden. ‘De vrouw’ neemt in het werk van de kunstenaar verschillende gedaantes aan,  van zelfbewust naar speels en sensueel, tot object. Met titels als ‘Mode slavinnen‘, ‘Slankheidsideaal’  en ‘Peepshow’,  toont zij de Vrouw als seksueel object. Het drie-luik met de titel ‘Horen ZienZwijgen of Praten’ verwijst naar de politieke veranderingen in het Oostblok en de economische en mentale gevolgen daarvan voor de mensen die daar leven; “Vroeger konden ze zien en niet praten, nu zijn ze vrij om te praten maar ze zien niet  meer”. Al deze aspecten van het leven, tracht de kunstenaar d.m.v. haar werk, voor alle bezoekers,  een actieve manier van beleving en verbeelding te laten zijn.
  • Tevens te zien: Groep Tentoonstelling: 10e editie Int. Kunst Project DIN A4 – M.A.C. House met tekeningen, schilderingen en gemengde techniek van hedendaagse kunstenaars uit Roemenië , werken uit de hoofdcollectie van het museum. Lijst van deelnemende Roemeense kunstenaars 10e DIN A4 – M.A.C. House: 
  • Mirela Anura, Romania (Germany),ny), Dusseldorf. Born in 1957 in lba,Romania. Lives and works in Dusseldorf. Bélesta (southern France) and Bucharest. 1978-82 studied at the ArtAcademy Bucharest. 1992-93 Art Academy Dusseldorf. 1999 working stay Cité Int. des Arts, Paris. 2009 Workingstay in Ein Hod (Israel)
  • Liviu Bulea, Romania, Turda. Born: 1989. “My last works are mostly about my experience with cancer, what I have seen, heard and understood in the time I was struggling with this problem. In my works I “speak” about how it was going through this experience and in the same time how it was for the people I`ve had contact with in that period.I try to portray and speak about now days statistics, effects of what is happening in the environment.
  • Camelia Davidescu, Romania (Belgium) Hasselt. Born in 1949, Boekarest, Romania. 1971 Licentiate economy Bucharest, Romania. Bucharest: youth workshop: drawing, painting, modeling, classical ballet Belgium:1980-1989 North Limburg Innstituut Overpelt visual arts: drawing, painting and sculpting.
  • Ion Isaila, Rumania (Germany), Düsseldorf. 1953 born in Hermannstadt, Romania. 1979 graduate of fine arts institute, Bucharest.1984 -90 studies at the art college duesseldorf. 1984 -86 daad postgraduate scholarship for the college duesseldorf. 1985 master of arts and tutor. 1985 arts award from hedwig & robert samuel found.1987 establish dadaimportexport ltd. lives and works in Düsseldorf and Bélesta (france).
  • Alexandru Jakabhazi,  Romania, Timisoara. Born: 1954 in Dej, Romania. Education: Institute of Fine Arts “Ion Andreescu” Cluj – graphics department. Member of the Union of Plastic Artists from Romania – Timisoara Branch. Professor. Ph.D – West University – Faculty of Arts and Design Timisoara, Romania. Travel-Documentary: Hungary, Austria, Germany, France, Switzerland, Italy, Greece, Portugal.
  • .Ortansa Moraru Romania (Canada), Toronto. Born in 1968 in Romania, maiden name: Ortansa Ilie, Married name: Ortansa Moraru. Lives and works in Toronto, Canada.
  • Cristina Sandor Romania (Mexico). Born 1978, Arad, Romania.Studies – 1997-2002 Faculty of Visual Art, University of West Timisoara, section of graphics.2002 -2003 Postgraduate Studies, University of West Timisoara section of graphics, from 2002 curator of decorative art at the Art Museum Arad. In present she lives and works in Mexico.

Opening: Opening: 22 jan.’17 – Expositie duur: 22 januari t/m 2 april 2017

.-.-.-.-.-

2016  Tentoonstellingen: 

Museum Open:   De openingen en exposities in Museum M.A.C. House Leusden zijn voor iedereen gratis te bezoeken. Bezoekersadres:Dalmatië No. 5 – 3831 EE Leusden. Openingstijden: Woensdag en zondag 13.00 – 17.00. Welkom!
Scan_20160206

16 okt. ’16 – 15 jan. ’17:    Verboden expositie:  

Solo expositie van Martin Lersch, Duitsland, “Vrijheid van Meningsuiting”. In het museum is een serie van 30 werken te zien, genaamd “Thirty Boys Papers”. Deze serie, gemaakt door Martin Lersch,  is gebaseerd en geïnspireerd op het leven en werk van de inmiddels overleden kunstenaar Joseph Beuys. Echter, aangezien de familie van Beuys, die de gehele nalatenschap van deze beroemde kunstenaar beheerd, besloten heeft dat deze serie niet vertoond mag worden, is er een dubbele laag aangebracht; alle dertig werken zijn bedekt met wit papier. Het museumbestuur laat het aan de museumbezoekers over om hun creativiteit te gebruiken en een tipje van de sluier op te lichten…Verder toont Martin Lersch de serie “Fahnenträger”/”Meinungsträger”;  tekeningen en schilderingen met historische figuren, kunstenaars èn mensen uit verschillende landen en culturen, die allen een vaandel dragen, als symbool voor vrijheid van meningsuiting.

Groep Expositie:   “9th Edition Int. Art Project DIN A4 – M.A.C. House” – werk van Duitse Hedendaagse kunstenaars.

Expo. Duur:              16 oktober 2016 t/m 15 januari 2017

Opening:                   Zondag 16 oktober 2016 – 13.00 – 17.00 uur

 .-.-.-.-

4 sept. – 12  okt. 2016:  

Groep Expositie:          “Special Art” / “Kunst Anders”,

een bijzondere kijk op hedendaagse beeldende kunst, met werk van kunstenaars die behoren tot  kwetsbare groepen in de maatschappij en werkzaam zijn bij Jans Pakhuys, Amersfoort

Expo. duur:                   4 september t/m 12 oktober 2016

Opening:                       Zondag 4 september 2016 – 13.00 – 17.00

Doelstelling: Vaak worden kunsttentoonstellingen van bijzondere kunstenaars in “speciale musea” getoond, apart van “musea voor gewone kunstenaars”. Het Museum M.A.C. House wil laten zien dat hedendaagse beeldende kunst, gemaakt  door “bijzondere kunstenaars”, zowel artistiek als kwalitatief, gelijkwaardig is aan beeldende kunst van alle andere kunstenaar die in een Museum voor Hedendaagse Kunst exposeren.

.-.-.-.-

29 mei – 28 aug. 2016:

Solo Expositie:           Isabelle Ribot BRASIL/FRANCE – Titel expo: “Living in Brasil” / ” Journeys, Maps and Places”

Groep Expositie:       8e editie Project DIN A4 – ‘Brazilian Artists Only’. Tien Braziliaanse kunstenaars exposeren in Museum M.A.C. House Leusden. Titel expo “Daily Life in Brasil”. De kunstenaars proberen een antwoord te geven op de vraag wat hen bezig houdt en/of wat ervaren in het dagelijks leven in Brazilië.

Expositie duur:          29 mei t/m 31 augustus 2016

Opening:                      Zondag 29 mei 2016 – 13.00 – 17.00 uur

.-.-.-.-

10 april – 22 mei 2016:

Educatie Museum Project 2016:

Van 10 april t/m 22 mei 2016: zal de talentvolle Leusdense kunstenaar Mathieu Klomp,  6 weken in residence, op museum locatie werken, om zijn Installatie/Beeldengroep “Krijger” te voltooien. Tijdens deze 6 werk weken  van Mathieu, is iedereen welkom op de openingstijden van het museum. Alle bezoekers kunnen zo kennis maken met, zowel de kunstenaar zelf als met diens bijzondere werkwijze. Mathieu zal zijn werkzaamheden steeds onderbreken om alle vragen te beantwoorden, zowel m.b.t. de betekenissen van de beeldengroep als m.b.t. tot de techniek,  zodat iedereen kennis  kan nemen van het ontstaansproces en de tot standkoming van een bijzondere kunst installatie. Wij verwachten dat het  een prachtige leerzame ervaring zal zijn, voor jong en oud, om deze kunstenaar aan het werk te zien en met hem van gedachten te kunnen wisselen. Ongelooflijk hoe Mathieu op onze bescheiden museumlocatie en in 6 weken tijd,  een beeldengroep zal gaan maken van meer dan elf mens hoge sculpturen! In de herfst zal de voltooide beeldengroep “Krijger” o.a. te zien zijn in de Dom, Utrecht en in het Centraal Museum, Utrecht.

Aanvullende informatie: Inmiddels is er een foto impressie te zien van dit Educatie Museum Project 2016, op de website onder kopje “EDUCATIE'”.

Solo Expositie        Mathieu Klomp Leusden – The Netherlands / Installatie

Groep Expo:           “7 th Edition Int. Art Project DIN A4 – Museum M.A.C. House Leusden

Expo. Duur:            10 april t/m 22 mei 2016

Opening:                  Zondag 10 april 2016 – 13.00 – 17 .00 uur

Werk op locatie:   Mathieu Klomp  zal zes weken op locatie in het Museum werken aan zijn beeldengroep/installatie.

Eind Presentatie:  Zondag 22 mei 13.00 – 17.00 – voltooide installatie / sculpturen groep.

.-.-.-.-

24 januari – 3 april 2016:

Solo Expositie         Ronald Guillén Campos– CUBA  / Tekeningen en Grafiek

Groep Expositie:   “6th edition Int. Art Project DIN A4 – Museum M.A.C. House Leusden” 

Expo. Duur:            24 januari 2016 t/m 3 april 2016

Opening:                  Zondag  24 januari 2016 van 13.00 – 17.00 uur

.-.-.-.

2015 Tentoonstellingen – Agenda :

Officiële Opening Museum M.A.C. House Leusden:  26 april 2015  van 13.00 –  17.00 uur:                       

Op zondagmiddag 26 april 2015 heeft de Officiële Opening van het “Museum M.A.C. HOUSE  Leusden” plaats gevonden. Tijdens deze opening werd ook het inauguratiefeest gehouden, die het karakter droeg van een inloopmiddag voor buurtgenoten, kunstliefhebbers en belangstellenden uit de Gemeente Leusden. De Officiële opening van het Museum werd  rond 15.00 uur verricht door Burgemeester Vermeulen van de gemeente Leusden. De belangstelling was groot. Tijdens deze middag hebben we 120 bezoekers mogen ontvangen, niet alleen uit Leusden maar ook uit Limburg, België, Italië en Roemenië. Tijdens deze opening waren  exposities te zien van de Portugese kunstenaar Elisa de Almeida en de eerste groepsexpositie, georganiseerd door Culturele Stichting “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”,  van het Internationale Kunstproject DIN A4 in het Museum M.A.C. House Leusden.

april – juni 2015 :

Solo Expositie:      Elisa de Almeida –  PORTUGAL Titel expo: “GROUND WIRES” – Between Dream and Matter” / Textiel

Groep Expo:         “1st Edition Int. Art Project DIN A4 – Museum M.A.C. House Leusden”

Duur Expo:            26 april t/m 24 juni 2015

Opening:                Zondag 26 april 2015 van 13.00 – 17.00 uur

Elisa de Almeida – Portugal en Alfonso Caputo- Italië (directeur van Museum M.I.D.A.C. en Terra dell’Arte zullen overkomen om op locatie te werken aan solo Elisa en voor werkbezoek aan La Casa Holandesa – Terra dell’Arte, Leusden. Ook zullen zij aanwezig zijn tijdens de opening, die verricht zal worden door Burgemeester Vermeulen, Gemeente Leusden.

.-.-.-.

juni – oktober 2015:

Solo Expositie:      José Hugo Sanchez – MEXICO – “NAHUALES” / Houtsnedes en Muurschildering

Groep Expo:          “2nd Edition Int. Art Project DIN A4 – Museum M.A.C. House Leusden”

Expo Duur:            28 juni 2015 t/m 14 oktober 2015

Opening:                 Zondag 28 juni 2015 van  13.00 – 17.00 uur

José Hugo Sanchez zal overkomen uit Mexico om op locatie in Museum M.A.C. House aan zijn grote muurschildering te werken en om aanwezig te zijn  tijdens de opening die verricht zal worden door onze Wethouder van Cultuur, Erik van Beurden.

.-.-.-.

ITALIË  september 2015:   

Werkbezoek / geplande Solo in Museum M.I.D.A.C. / geplande Groep Expo met werken uit de hoofdcollectie van het M.A.C. in Palazzo Bonfranceschi:

Werkbezoek : In september 2015 zullen de bestuursleden van Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte en Museum M.A.C. House Leusden een werkbezoek brengen aan Terra del’Arte in Italië om te spreken over de samenwerking tussen beide culturele stichtingen en de musea M.I.D.A.C. Italië en Museum M.A.C. House Leusden alsmede de andere internationale projecten.

Solo Expositie: van Margareth Degeling – The Netherlands – Titel expo: “Cultural Heritage – From another Perspective” – fotografie, locatie:  Museum M.I.D.A.C., Museum of International Dynamic and Contemporary Art, Belforte del Chienti – Italy – Expositieduur: 12 september t/m 4 oktober 2015 – Opening 12 september 15

Groep Expositie: werken uit hoofdcollectie DIN A4 van Museum M.A.C. House : “DIN A4 Selezione della collezione” 3rd Edition Int. Art Project DIN A4 – tekeningen en schilderingen, LOCATIE: Palazzo Bonfranceschi – Belforte del Chienti – Italy – Expositieduur: 12 september t/m 29 september 2015 – Opening 12 september ’15. Curatoren: Alfonso Caputo – Directeur Museum M.I.D.A.C., Elisa de Almeida namens Terra dell’Arte en Margareth Degeling namens Culturele Stichting “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”, Leusden.

.-.-.-.

oktober 2015  –  januari 2016 / M.A.C. House:

Solo Expositie:   Guillermo Inchaurregui – Argentinië –  “Welcome inside my Sculptural World”/ Beelden en Reliëfs

Groep Expo:       “4rth Edition Int. Art Project DIN A4 – Museum M.A.C. House Leusden”

Extra Expo:        “El Sentimiento del Tango Argentino”  – Thema: De beleving van de Argentijnse Tango”

Expo Duur:         18 oktober 2015 t/m 20 januari 2016

Opening:              Zondagmiddag 18 oktober 2015  van  13.00 – 17.00 uur

Bijzonderheid:    Life Optreden van Tango Trio Encanta uit Amersfoort

Werken op Locatie: Guillermo Inchaurregui- Argentinië , zal samen met zijn vrouw naar Nederland komen.  Guillermo zal samen met  het Museumbestuur zijn expositie inrichten. Ook zal hij aanwezig zijn tijdens zijn opening, die verricht zal worden door Robert Poelstra – Museum medewerker en lid van het Museumbestuur. Tijdens de opening zullen ook acht mueumbezoekers uit Zwitererland naar het M.A.C. House komen. 

.-.-.-.

CUBA september 2015: 

GROEP EXPOSITIE:  “5th Edition Project DIN A4 – LOCATIE: “Galería Fausto”, Holguín – CUBA, werken uit de Hoofdcollectie DIN A4, georganiseerd door Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte en Museum M.A.C.House Leusden in samenwerking met UNEAC Holguín. Curatoren: Ronald Guillén Campos namens UNEAC en Margareth Degeling namens Museum M.A.C. House Leusden. Duur expositie: 24 oktober tot 25 november 2015.

.-.-.-.

De (internationale)  kunstenaars die een solo expositie hebben in het Museum M.A.C. House  Leusden zullen, indien mogelijk,  naar Nederland komen  om op locatie te werken aan de inrichting van hun expositie en  aanwezig zijn tijdens de openingen.

Kunstliefhebbers en belangstellenden zijn van harte welkom op de openingen èn de gebruikelijke bezoekerstijden van het museum. Graag tot ziens in het M.A.C. House !