Project DIN A4

Hoofdcollectie DIN A4 / Wat is DIN A4 / Oprichting / Geschiedenis / Beheerders / Internationaal Artistiek Comité / Overzicht / Activiteiten 2017 – 2000  / Publicaties  en Catalogi DIN A4 

2019 Educatie Project: Veranderend Landschap en Veranderend Rivieren Landschap met Solo Tentoonstelling van Ruth van de Pol (1954 Ned) en Groep Tentoonstelling ‘Veranderend Landschap’ – 14e editie Project DIN A4 – M.A.C. House. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie uit Fonds voor Duurzame Initiatieven van de Gemeente Leusden. Deelnemende kunstenaars Groep Tentoonstelling: Irma Dugelby uit Guanajuato – Léon, Mexico, Joelinho Jaime Guerra Jara uit Lima – Peru, Heleen van Tilburg, Amersfoort – Ned, Juan Manuel Reyes, Mijas – Malaga, Spanje en Manuel Azaro Poelstra, Leusden – Ned.  Kunstenaars info zie bijlage.

Tentoonstellingsduur: 20 jan. t/m 24 mrt. 2019

.-.-.-.

2018 Education Project: Beladen Erfgoed (Awareness of Cultural Heritage) – 13th edition Project DIN A4 – M.A.C. House Leusden Jan. 28th – April 8th 2018.

 

Hoofdcollectie :                                                     

De collectie van DIN A4 vormt de grootste en belangrijkste kunstcollectie hedendaagse kunst van het Museum M.A.C. House Leusden.  Niet alleen zal de hoofdcollectie van DIN A4 te zien zijn in afwisselende tentoonstellingen in het M.A.C. House,  maar tevens op verschillende internationale platformen, zoals al jaren gebruikelijk is voor dit project.

Teneinde de artistieke kwaliteit te kunnen waarborgen van de hedendaagse kunstcollectie van meer dan 1000 kunstwerken,  gemaakt door meer dan 500 professionele beeldend kunstenaars , wereldwijd, werkt het Stichting- en Museumbestuur van Museum M.A.C. House Leusden,  samen met een breed samengesteld Internationaal Comité, dat verbonden is aan het Project DIN A4.  Niet alleen wordt dit comité geraadpleegd bij de uitbreiding van de kunstcollectie teneinde de artistieke kwaliteit te waarborgen, maar tevens speelt het internationale artistieke comité een grote rol bij het organiseren van DIN A4 exposities in het buitenland. Elk internationaal comité lid beschikt over eigen deskundigheid, netwerk, ervaring en organisatie talent om internationale exposities te begeleiden en organiseren in hun eigen land, wereldwijd. De internationale comité leden fungeren ook geregeld als curatoren. Tevens zijn alle comité leden ook werkzaam als internationale beeldend kunstenaar en blijven zich ook als zodanig presenteren en profileren.

.-.-.-.

Wat is Project DIN A4:                        

Het Project DIN A4 is een collectie van hedendaagse kunstwerken, gemaakt op A4 formaat. De meeste werken zijn speciaal gemaakt voor de DIN A4 collectie. De deelnemende kunstenaars zijn zowel opkomende als gevestigde kunstenaars. Het Project is gestart in 2000 en derhalve bevat de collectie inmiddels ook werk van reeds overleden hedendaagse kunstenaars. Uiteraard blijven ook deze werken in de collectie en kunnen worden tentoongesteld bij presentaties en exposities.

DIN A4 is een Europese standaard maat. DIN komt van Deutsches Institut für Normierung (German Institute for Standardization) Het A4 formaat heeft de exacte maat van 210 x 295 mm. Door deze afmeting standaard te hanteren, als voorwaarde voor deelname aan het project, is het mogelijk geweest voor de verschillende beheerders de collectie te  conserveren, exposeren en uit te breiden, juist vanwege het feit dat A4 formaat het gemakkelijk maakt de collectie op te slaan, tentoon te stellen en te transporteren.

Het Project heeft professionele kunstenaars, van over de gehele wereld gevraagd om twee werken op papier en op DIN A4 formaat in te zenden. Het doel hiervan is hun werk te registreren en te exposeren. Het project kan alleen gerealiseerd worden door deelname van de kunstenaars. Deelname van elke kunstenaar met zijn/haar werk in dit project maakt van DIN A4 een permanente manifestatie van de aanhoudende behoefte van kunstenaars om hun gedachten, gevoelens, omgeving en tijd weer te geven. Met deze collectie kunstwerken vormt het DIN A4 Project  een referentie van hedendaagse kunst.

Het concept van Project DIN A4 is tweezijdig, aan de ene kant is het de bedoeling internationale tentoonstellingen te creëren van de diverse uiteenlopende hedendaagse kunstwerken, aan de andere kant is het de bedoeling een permanente collectie op te bouwen. De achterliggende gedacht is tenslotte dat het een kunstenaarsproject is en dat deelname aan het project kosteloos is, behalve het verzenden van het werk. De charme en de kracht van het project is de vorm; alle werken worden gemaakt op standaard papier formaat DIN A4, wat vaak ook de afmeting is van een willekeurig gekocht schetsboekje, dus een formaat dat past in standaard enveloppen en dat gemakkelijk te bewaren en te verzenden is.  Het Project en het enthousiasme van de voormalige beheerders heeft ervoor gezorgd dat de deelname van internationale kunstenaars snel toenam. Eerst waren er vooral Nederlandse en Duitse kunstenaars die deelnamen aan het Project DIN A4 en daarna volgde spoedig de enthousiaste deelname van Belgische, Franse, Poolse en Engelse kunstenaars. Momenteel bevat de collectie werken van kunstenaars, wereldwijd.

De expositie van DIN A4 in twee verschillende Spaanse kunstmanifestaties en een expositie in Mexico, bracht een enorme instroom teweeg van Spaanstalige kunstenaars, later aangevuld met Roemeense en Italiaanse kunstenaars. Zo kreeg de reputatie van het DIN A4 project een steeds breder en internationaler karakter. Dit artistieke project zal door de laagdrempeligheid voor de deelnemers,  qua materiaalkosten en de gratis deelname kunnen blijven groeien. Steeds meer verschillende landen zijn tot dit project toegetreden, steeds meer kunstenaars nemen actief deel, waardoor weer nieuwe (inter) nationale expositie mogelijkheden  ontstaan.

Het DIN A4 Project is dus een “levend project”, d.w.z. in principe blijft de mogelijkheid  bestaan om de huidige collectie uit te breiden. Zowel nationale als internationale professionele beeldend kunstenaars kunnen deel uit gaan maken van de collectie van DIN A4. Uiteraard blijft kwaliteit en artistieke inhoud hierbij het belangrijkste criterium. Nieuw werk zal worden getoetst door de nieuwe beheerders en door het Internationale Artistieke Comité, verbonden aan project DIN A4.

Voor de huidige beheerders van het dit kunstproject, Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte, Leusden ligt de nadruk vooral het tentoonstellen van de werken en in de tweede plaats op eventuele verdere uitbreiding van de kunstcollectie.

Voorwaarden voor deelname voor professionele beeldend kunstenaars en verdere informatie: zie het blog van Project DIN A4 : http://projectdina4.blogspot.com.es

.-.-.-.

Oprichting Project DIN A4 / Korte Geschiedenis:

2000: Het Project DIN A4 is gestart in augustus 2000, als één van de initiatieven die zijn voortgekomen uit het collectief ‘Kunstinitatief L5’ in Roermond. Deelnemers: Pi Backus, Hans Kuys, Petro van Mourik, Ans Deenen, Margriet Graerts en Joop Lommertzen. Het project werd destijds gesponsord door de Limburgse overheid.

2001: Het concept om te exposeren door gebruikmaking van het medium internet werd bedacht. Tegelijkertijd werden er rondreizende exposities georganiseerd met het doel de originele  werken tentoon te stellen. Dit gebeurt nog steeds. Exposities zijn o.a. gehouden in Duitsland, Frankrijk, Nederland,  Polen, Bosnië, Mexico, Peru en Cuba.

2006: Een gedeelte van de collectie werd verplaatst naar Málaga en werd in eerste instantie ondergebracht in het “Gabinete de Hyde” (door Antonio Troyano in samen werken met Ernst Kraft) en later overgenomen door “Asociación Málaga On”.

2008: L5 organiseert een afscheidsexpositie, als voormalige oprichters en  beheerders van het project DIN A4, in het Stedelijk Museum van Roermond met de titel  “DIN A4 TOTAL”. Curator van deze expositie was Alfonso Caputo, namens Terra dell’Arte. Daarna is de hele collectie verplaatst en het belangrijkste project geworden van de Culturele Organisatie Asociación Málaga On, Spanje.

2009: De nieuwe DIN A4 website is tot stand gekomen door de Area de Cultura de Málaga, waarmee deze organisatie tegelijkertijd promotie maakt voor hun ambitie om Culturele Hoofdstad van Europa” te worden in 2016.

2014: Het DIN A4 Project wordt overgenomen door Culturele Stichting  “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”,  Leusden – Nederland, onder voorzitterschap van Margareth Degeling.

2015: De nieuwe beheerders van DIN A4,  Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte, Leusden – Nederland  besluit een nieuwe impuls aan dit project te geven door het oprichten van een Museum voor Hedendaagse Kunst, Museum M.A.C. House Leusden.  Vanaf 26 april 2015 zal permanent werk, in afwisselende samenstellingen,  uit de DIN A4 collectie te zien zijn in dit nieuwe museum voor Hedendaagse Kunst.   Elke 3 à 4 maanden zal  een nieuwe editie DIN A4  in het M.A.C. House  Leusden tentoongesteld worden.

Vanaf 2015: Nieuwe beheerders: Bestuur van Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte, Leusden;

Margareth Degeling  – Nederland:  Nieuwe Beheerder Project DIN A4, tevens Oprichter en Voorzitter van Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte en  Museum M.A.C. House Leusden       

Manuel Azaro – Nederland: Teamlid/Medewerker Project DIN A4, bestuurslid van Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte en Museum M.A.C. House Leusden

Robert Poelstra – Nederland:   Teamlid/Medewerker Project DIN A4, bestuurslid van La Casa Holandesa – Terra dell’Arte en Museum M.A.C. House Leusden. (Voor meer info en uitgebreide c.v.’s van de  nieuwe beheerders: zie website Kopje ‘Stichting’).

Behalve DIN A4 exposities in het M.A.C. House, blijft  de Culturele Stichting “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”, zich tevens  inzetten  deze collectie te tonen in het buitenland.

2016: Nationale en internationale exposities DIN A4: In 2015 en 2016 heeft Culturele Stichting La Casa Holandesa, als nieuwe beheerders van het Project DIN A4,  inmiddels negen edities gerealiseerd, waarvan zeven tentoonstellingen in Museum M.A.C. House Leusden en  twee internationale exposities in Italië en Cuba. September ’15  – expositie DIN A4 in Palazzo Bonfrancechi, in samenwerking met  Terra dell’Arte – Italië en in okt./nov. ’15 is een tentoonstelling te zien geweest inHolguín – Cuba, in samenwerking met Culturele Stichting, UNEAC, Cuba.

2017: Overlijden Joop Lommertzen, één van de oprichters DIN A4: In april is Joop Lommertzen overleden, één van de oprichters van het Kunstproject DIN A4.  Joop, onze dank voor alles wat je gedaan hebt voor dit project en alle aangesloten kunstenaars… we zullen je missen, ook als vrienden. 

.-.-.-.

Leden van het (Inter)nationale Artistieke Comité van Project DIN A4:

Pi Backus – Roermond, één van de belangrijkste oprichters, voormalig beheerder en coördinator van Project DIN A4, namens Artists Initiatieve L5 , Roermond.

Alfonso Caputo – Italië, namens Internationale Culturele Organisatie  Terra dell’Arte,  Project Ars Latina and  Museum M.I.D.A.C., Belforte del Chienti – Italië

Laura Castanedo – Mexico, namens Terra dell’Arte – Mexico and International Project Ars Latina

Ingrid Rosas – Mexico, organisator/curator van collective arts exhibition van Project DIN A4 in Léon – Mexico

Jorge Restrepo – Colombia, Ere lid van Terra dell’Arte

Raúl Fernandez Olivi – Argentina, speciale dank aan Raúl Fernandez Oliví, organisator en curator van collective arts exhibition van Project DIN A4 in Museo Provincial de Arte, Santa Rosa, La Pampa – Argentina. Helaas is Raúl overleden, maar hij blijft genoemd worden als lid van het Artistieke Comité Project DIN A4, want hij leeft voort in onze ziel.

Juan Carlos Delgado – Peru, organisator en curator van collective arts exhibition van Project DIN A4 in Lima – Peru

Ernst Kraft – Spanje/Nederland, voormalige beheerder/organisator en curator van Project DIN A4, geleid vanuit Malagá – Spanje. Onder zijn supervisie is het Project DIN A4 uitgebreid tot meer dan 1000 hedendaagse kunstwerken van 500 professionele kunstenaars van over de hele wereld. Ernst Kraft heeft vele internationale exposities van Project DIN A4 georganiseerd en gerealiseerd, zowel binnen als buiten Europa.

Verónica Romero – Spain, eén van de voormalige beheerders/coördinatoren van Project DIN A4, namens Asociación Málaga On, Spanje.

Hubert Huber – Duitsland, eén van de belangrijkste oprichters van Kulturmodel Passau

Door op het blog van Project DIN A4 de achternamen in te voeren onder het kopje “Artists by last name” kunt u meer achtergrond informatie vinden over de leden van dit Artistieke Comité alsmede van alle aan het Project DIN A4 verbonden kunstenaars,  m.b.t. opleiding, achtergrond, exposities en werkervaring. Zie hiervoor het Project DIN A4 blog.

.-.-.-.

DIN A4 Overzicht Projecten:

Tentoonstellingen DIN A4 / Presentaties / Publicaties Catalogi / Overnames Kunst Project

Tentoonstellingen DIN A4 – 2017 / 2000:       

2017 – Tentoonstellingen DIN A4 in Museum M.A.C. House Leusden:

12e editie Project DIN A4 – Mexicaanse kunstenaars – M.A.C. House – juni / okt 2017

11e editie Project DIN A4 – Nederlandse kunstenaars – M.A.C. House – mei / juni ’17     

10e editie Project DIN A4 – Roemeense kunstenaars – M.A.C. House – jan / april ’17

2016 – Tentoonstellingen DIN A4 in Museum M.A.C. House Leusden:

DIN A4 2016 EDITIES

9e editie Project DIN A4 – Special edition – German Artists Only ! – M.A.C. House,  okt’16 / jan’17

8e editie Project DIN A4 – Special edition – Brazilian Artists Only! – M.A.C. House,  juni / sept.’16

7e editie Project DIN A4 – M.A.C. House, april/mei ’16

6e editie Project DIN A4 – M.A.C. House, jan/april ’16

2015: Tentoonstellingen DIN A4 in Nederland / Italië / Cuba:

5e editie DIN A4  – Cuba: Expositie Artistas Internacionales,  “Festival de la Cultura Iberoamericana” y “Muestra de UNEAC”, locatie:  “Galería de UNEAC”, Holguín – Mexico -Curatoren: Ronald Guillén Campos, lid van UNEAC (Cuba) en Margareth Degeling (Ned.)

4rth edition Project DIN A4 – Museum M.A.C. House Leusden, The Netherlands (sept./dec.’15)

3rth edition Project DIN A4 – Palazo Bonfrancechi – Belforte del Chienti – Italië (sept. ’15), curators Alfonso Caputo, Elisa de Almeida van Terra dell’Arte – Italië en Margareth Degeling en Manuel Azaro van Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte, Nederland

2nd edition Project DIN A4 – Museum M.A.C. House Leusden, The Netherlands (juni/sept ’15)

1st edition Project DIN A4 – Museum M.A.C. House Leusden, The Netherlands (april/ juni ’15)

2014: Overname project en eerste tentoonstelling DIN A4 georganiseerd door La Casa Holandesa:

Overname DIN A4 Project door Culturele Stichting “La Casa Holandesa – Terra dell’Arte”, Nederland  van “Asociación Malagá On”, Spanje. Transference Act getekend door beide partijen.

Eerste tentoonstelling  DIN A4, georganiseerd door Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra dell’Arte in  Cultureel Gebouw V420, Utrecht, Nederland – curator Margareth Degeling

2013:

Tentoonstelling  DIN A4: “Centro de Nogales”, Cecún –Méjico – curator Juan Pablo Chipe, Mexico

2012:

Expo DIN A4: “El Otro Lado”, Podium DAK, Geldrop, The Netherlands – curator Ernst Kraft (Spanje)

Expo DIN A4: “El otro Lado”, Casa Muséo, Mijas – Spain – curatoren Ernst Kraft en Verónica Romero

2011:

Expo DIN A4: “Galería de Panta Rhei”, Madrid –Spanje, curator Juan Pablo Chipe -Mexico

Expo DIN A4: “Centro Cultural de la Escuela Nacional de Bellas Artes”, Lima – Peru, curator Juan Carlos  Delgado, Peru

2010: 

Expo DIN A4: “Muséo Provincial de Arte Santa Rosa”, La Pampa – Argentinië, curator Raúl Fernandez Oliví, Argentina,

Expo DIN A4:  “La Noche en Blanco”,  “Sala Moreno Villa”, Málaga – España,

Expo DIN A4: “The International Conference “El Ser Creativo”, Málaga – Spain, Presentation to the press of “La nueva Página del Web”, del proyecto DIN A4, by the delegate of Culture Miquel Briones, “Museum of Patrimonium”, Málaga – Spain

2009:

Expo DIN A4 “Archivos Abiertos”,” “Sala de Exhibición del Archivo Municipal” – Málaga, Spain,

Expo DIN A4 expo: “Deutsche Industrie Form A4 – die Künstler”, “Kulturmodell Passau” – Duitsland,

Expo DIN A4 “Otras dimensiónes”, “Sala Moreno Villa” – Málaga, Spain

Overname:  Proyect DIN A4 moves from The Netherlands to Spain. (take-over of the Project DIN A4 by “Asociación Málaga on” Spain, from the formal  founders of Artists Initiative L5, Roermond –The Netherlands

2008:

Expo DIN A4: “Francisco Alberto Gonzales y Colegas Artistas del DIN A4 “ Otros Dimensiones”,  “Casa Muséo”, Mijas – Spain,

Expo DIN A4: “Museo Internazionale Dinamico di Arte Contemporanea” – curator Alfonso Caputo, Italië.

Publication Catalogue DIN A4; published by Artists Initiative L5, Roermond, The Netherlands

Expo: “DIN A4 TOTAL”, “Stedelijk Museum Roermond”, curator Pi Backus, The Netherlands

2007:

Logistieke verhuizing van Project DIN A4 naar andere locatie. Nieuwe locatie wordt: “Hoek Stedelijk Museum Roermond”, granted by  the Municipal (Gemeente Roermond)

Expo DIN A4: “Maastricht Art Treaty”, DIN A4 en otras dimensiones, (DIN A4 kunstenaars met werk in andere formaten) “Provinciehuis Maastricht” – Limburg (catalogus)

2006:

Expo DIN A4:   “Sala de exhibición”,  León, Guanajuato  – Mexico,

Expo DIN A4:  “Exhibition Building”, La Fleche, France

Expo DIN A4:  “Galería Fordes”, Havana – Cuba

Expo DIN A4:  “Gabinete de Hyde”, Málaga – Spain, curatoren Ernst Kraft ,Spanje en Antonio Troyano, Spanje

Expo DIN A4: “Málaga Invita”, Otras dimensiones, “Sala Muralla”, Universidad de Málaga,  (catalogus printed),

Expo DIN A4: “Kunsttransfer”, Heinsberg – Duitsland

2005:

Expo DIN A4: “Arte Internacional DIN A4”,  “El Muséo de la Ciudad” Léon – Mexico – curator Ingrid Rosas (Mexico

Expo Din A4:  “Galería Accordarte” – Fundación Alzheimer, León Guanajuato – Mexico

Expo DIN A4: “DIN A4”,  “Burg Erkelenz”,  Erkelenz, Duitsland

Expo DIN A4: “DIN A4”,  “Schloss Burgau”, Düren – Duitsland

2004:

Expo DIN A4” “Lofting”, “Edades de Oxido”, “Muséo Cortijo Miraflores” – Marbella, Spanje,

Expo DIN A4: “DIN A4” – “Licovna Gallerije”, Grada Zenice – Bosnië Herzegowina

Expo DIN A4”, “Tuzla” – Bosnia Herzegowina

Expo DIN A4”, “Mijas Townhall: , Mijas – Spanje

2003:

Expo DIN A4: “Lokal Gallery”, Krakow – Poland

Expo DIN A4: “Niederkrüchten”, Elmpt Germany

2002:

DIN A4 EXPO:  “The Macomb Centre Gallery”, Michigan – U.S.A.

2000/2001:

DIN A4 EXPO’S : “Public Library”, Roermond – The Netherlands

.-.-.-.

Publicaties en Catalogi DIN A4: 

In de loop der jaren zijn er vele publicaties in nationale maar vooral internationale kranten verschenen m.b.t.  activiteiten, expo’s, catalogi presentaties e.d. van het Project DIN A4. Tevens zijn er diverse verschillende catalogi uitgegeven bij bovengenoemde expo’s DIN 4.

Voor een volledig overzicht van de kunstenaars, de kunstcollectie en visuele impressies van exposities/catalogi en press releases, zie kopje op deze website: ‘DIN A4 Artists/Artworks’ of bezoek het blog: http://projectdina4.blogspot.com.es/